Miód z mniszka lekarskiego – przepis i właściwości
Właściwie to nazwę „miód” traktować należy jedynie jako potoczną. Z miodem, czyli najbardziej znanym produktem pszczelim, ma bowiem niewiele wspólnego. Przepis na miód z mniszka lekarskiego znalazłam w jakiejś starej książce, spisałam go, a książkę zgubiłam. W zeszłym roku udało mi się zrobić około jednego litra syropu, który służył mi przez całą zimę. Nie obeszło się jednak bez drobnych wpadek, przed którymi chciałabym Cię ostrzec.
Miód z mniszka lekarskiego – przepis
Syrop z mniszka – składniki:
- 500 dużych kwiatów mniszka,
- 2 średniej wielkości cytryny,
- 1 litr wody,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie:
- kwiaty zbieraj w pogodny, słoneczny dzień – najlepiej z rana, zaraz po obeschnięciu rosy;
- oczyść kwiaty z żuczków i innych ciekawych stworzeń;
- przygotuj duży garnek, wrzuć do niego kwiaty oraz pokrojone cytryny i zalej zimną wodą (może być mineralna lub z kranu, jednak lepiej, aby taka woda wcześniej odstała kilkadziesiąt minut);
- doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut;
- odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny;
- po tym czasie odcedź wywar przez sito lub gazę i powoli, ciągle mieszając, dodawaj cukier, aż całkowicie się rozpuści;
- gotowy syrop przelej do szczelnych butelek lub słoiczków i przechowuj w suchych, ciemnych i chłodnych miejscach.
Uwagi:
- zbyt mała ilość cukru dodana do syropu powoduje jego stopniowe fermentowanie;
- zbyt duża ilość cukru dodana do syropu powoduje, że nie rozpuści się on całkowicie i na dnie długo nieruszanego naczynia powstanie cukrowa skorupka;
- zamiast gotowania cytryny z kwiatami mniszka, można dodać wraz z cukrem trochę soku z cytryny.
Jak przyjmować? Syrop z mniszka lekarsiego – dawkowanie
- 2 do 3 łyżeczek dodaj do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty,
- stosuj jako dodatek do deserów na zimno,
- posmaruj syropem kanapkę z masłem,
- polej odrobiną syropu tosty, omlety lub naleśniki.
Miód z mniszka lekarskiego – właściwości
Przyczyn, dla których powinieneś sięgnąć po syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, jest wiele. Do najbardziej znanych właściwości takiego syropu należą:
- łagodzenie dolegliwości związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych (kaszel, stany zapalne jamy ustnej, ból gardła, itp.),
- stymulacja produkcji soków żołądkowych i poprawienie trawienia,
- działanie moczopędne oraz łagodzące dolegliwości związane ze schorzeniami nerek i pęcherza,
- wspomaganie leczenia schorzeń wątroby i woreczka żółciowego (także po przebyciu WZW i marskości wątroby),
- wspomaganie leczenia miażdżycy,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- przyspieszanie gojenia się ran,
- łagodzenie dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi skóry.
Działanie syropu z mniszka:
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- moczopędne,
- łagodzące,
- oczyszczające.
Składniki syropu z mniszka lekarskiego:
- witaminy: A, C, D, B,
- minerały (magnez, krzem, potas, żelazo),
- garbniki,
- flawonoidy,
- triterpeny,
- inulina,
- kwas krzemowy,
- kwasy polifenolowe,
- asparagina.
Syrop z mniszka – miód to, czy nie miód?
Jak wskazuje definicja, taki syrop miodem nie jest (sprawdź artykuł: Miód pszczeli – definicja, prawo i rzeczywistość). Jednak ze względu na to, że nazwa ta przyjęła się dość szeroko, można przymknąć oko na te drobne nieścisłości.