Miód z mniszka lekarskiego – przepis i właściwości

Właściwie to nazwę „miód” traktować należy jedynie jako potoczną. Z miodem, czyli najbardziej znanym produktem pszczelim, ma bowiem niewiele wspólnego. Przepis na miód z mniszka lekarskiego znalazłam w jakiejś starej książce, spisałam go, a książkę zgubiłam. W zeszłym roku udało mi się zrobić około jednego litra syropu, który służył mi przez całą zimę. Nie obeszło się jednak bez drobnych wpadek, przed którymi chciałabym Cię ostrzec.

Miód z mniszka lekarskiego – przepis

Syrop z mniszka – składniki:

  • 500 dużych kwiatów mniszka,
  • 2 średniej wielkości cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

  • kwiaty zbieraj w pogodny, słoneczny dzień – najlepiej z rana, zaraz po obeschnięciu rosy;
  • oczyść kwiaty z żuczków i innych ciekawych stworzeń;
  • przygotuj duży garnek, wrzuć do niego kwiaty oraz pokrojone cytryny i zalej zimną wodą (może być mineralna lub z kranu, jednak lepiej, aby taka woda wcześniej odstała kilkadziesiąt minut);
  • doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut;
  • odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny;
  • po tym czasie odcedź wywar przez sito lub gazę i powoli, ciągle mieszając, dodawaj cukier, aż całkowicie się rozpuści;
  • gotowy syrop przelej do szczelnych butelek lub słoiczków i przechowuj w suchych, ciemnych i chłodnych miejscach.

Uwagi:

  • zbyt mała ilość cukru dodana do syropu powoduje jego stopniowe fermentowanie;
  • zbyt duża ilość cukru dodana do syropu powoduje, że nie rozpuści się on całkowicie i na dnie długo nieruszanego naczynia powstanie cukrowa skorupka;
  • zamiast gotowania cytryny z kwiatami mniszka, można dodać wraz z cukrem trochę soku z cytryny.

Jak przyjmować? Syrop z mniszka lekarsiego – dawkowanie

  • 2 do 3 łyżeczek dodaj do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty,
  • stosuj jako dodatek do deserów na zimno,
  • posmaruj syropem kanapkę z masłem,
  • polej odrobiną syropu tosty, omlety lub naleśniki.

Miód z mniszka lekarskiego – właściwości

Przyczyn, dla których powinieneś sięgnąć po syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, jest wiele. Do najbardziej znanych właściwości takiego syropu należą:

  • łagodzenie dolegliwości związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych (kaszel, stany zapalne jamy ustnej, ból gardła, itp.),
  • stymulacja produkcji soków żołądkowych i poprawienie trawienia,
  • działanie moczopędne oraz łagodzące dolegliwości związane ze schorzeniami nerek i pęcherza,
  • wspomaganie leczenia schorzeń wątroby i woreczka żółciowego (także po przebyciu WZW i marskości wątroby),
  • wspomaganie leczenia miażdżycy,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • przyspieszanie gojenia się ran,
  • łagodzenie dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi skóry.

Działanie syropu z mniszka:

  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • moczopędne,
  • łagodzące,
  • oczyszczające.

Składniki syropu z mniszka lekarskiego:

  • witaminy: A, C, D, B,
  • minerały (magnez, krzem, potas, żelazo),
  • garbniki,
  • flawonoidy,
  • triterpeny,
  • inulina,
  • kwas krzemowy,
  • kwasy polifenolowe,
  • asparagina.

Syrop z mniszka – miód to, czy nie miód?

Jak wskazuje definicja, taki syrop miodem nie jest (sprawdź artykuł: Miód pszczeli – definicja, prawo i rzeczywistość). Jednak ze względu na to, że nazwa ta przyjęła się dość szeroko, można przymknąć oko na te drobne nieścisłości.