Jasnota biała
Przypominająca pokrzywę jasnota biała to jedna z najlepszych roślin miododajnych. Wygląda niepozornie, jak zwykły chwast, którego chętnie pozbylibyśmy się z ogrodu. Ze względu na jej znaczenie dla owadów zapylających, warto pozostawić ją jako uzupełnienie bazy pożytkowej. Roślina ta ma liście bardzo podobne do liści pokrzywy, jednak nie parzy, dlatego nazywana bywa głuchą lub martwą pokrzywą.
Jasnota biała – biologia i ekologia
Bylina azotolubna, która kwitnie od kwietnia, aż do października. Jasnota biała występuje w strefie umiarkowanej Azji, Europy, a także w Ameryce Północnej. W Polsce jest rośliną pospolitą, spotykaną na niżu i w niższych położeniach górskich. Rośnie w zaroślach, na rumowiskach, przydrożach i w pobliżu zabudowań. Osiąga wysokość do 50 cm, a jej łodyga jest z rzadka owłosiona. Białe kwiaty mają górną wargę omszoną, a dolną z charakterystycznym zielonkawym nakrapianiem.
Krótki opis innej jasnoty znajdziesz tutaj: różowe rośliny miododajne.
Zastosowanie i właściwości
Surowcem jest kwiat jasnoty białej, który zbiera się od maja do jesieni podczas dobrej, słonecznej pogody. Prawidłowe suszenie powinno skutkować zachowaniem białej barwy kwiatów, jeżeli ciemnieją, oznacza to, że straciły swoje właściwości. Suszenie najlepiej przeprowadzać w ogrzewanych pomieszczeniach, rozkładając cienką warstwę kwiatów na papierze. Do jedzenia nadają się pędy świeżo ścięte, ugotowane lub usmażone, a także świeże kwiaty. Te ostatnie mogą być używane jako dekoracja sałatek. Nie należy poddawać je obróbce termicznej, ponieważ skutkuje to uzyskaniem nieprzyjemnego smaku.
Przygotowany z nich odwar działa przeciwzapalnie, regeneruje uszkodzony nabłonek i uszczelnia ściany naczyń włosowatych. Może być podawany doustnie przy stanach zapalnych narządów rodnych, nieżytach przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. Stosowany jest również profilaktycznie do płukania jamy ustnej i gardła.
Wydajność miodowa: do 200 kg/ha
Wydajność pyłkowa: do 60 kg/ha
Kolor obnóży: żółty.