Ziemniaki pieczone z miodem

Po latach jedzenia gotowanych ziemniaków, dania z ich udziałem mogą się nudzić. Na szczęście są warzywem wszechstronnym, dlatego można je przygotować na wiele sposobów. Ziemniaki pieczone z miodem to dla mnie stosunkowo nowy pomysł, którego spróbowałam dzięki mamie, która pewnego dnia podała je na rodzinnym obiedzie. Proste w przygotowaniu i pyszne, a najważniejsze, że pasują niemal do każdego dania. Nie wiem dokładnie, skąd pochodzi przepis, ale w Internecie widziałam kilka podobnych. Niemniej dzielę się tym, który uważam za wyśmienity!

Ziemniaki pieczone z miodem – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
  • tymianek i rozmaryn lub zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka vegety.

Najlepszy do przygotowania zalewy jest miód akacjowy, ponieważ jest bardzo słodki i długo zachowuje płynność. Z kolei nic nie zastąpi świeżych listków rozmarynu, którego gałązki warto położyć między ziemniaczki.

Sposób przygotowania:

  • przygotuj zalewę, mieszając wszystkie składniki,
  • ziemniaki pokrój w ósemki,
  • opłucz na durszlaku zimną wodą,
  • poczekaj kilkanaście minut, aż woda spłynie,
  • wymieszaj z zalewą
  • piecz w 200 stopniach przez około 40 minut, 5 minut przed końcem włącz termoobieg.

Smacznego!

Ziemniaki pieczone z miodem - przepis
Pokrojone, opłukane, czekają na dalszy etap, a w międzyczasie…
Zalewa do ziemniaków
… zalewa gotowa. W zależności od gatunku miodu, będzie bardziej lub mniej gęsta. Polecam do jej wykonania miód akacjowy.
Ziemniaki w zalewie
Im dokładniej są pokryte zalewą, tym lepiej.
Ziemniaki pieczone
Pieką się i pieką…
Ziemniaki pieczone w miodzie
Gotowe! Na przekąskę lub jako dodatek do mięs.
Ziemniaki pieczone z miodem i ziołami
Lekko słodkie z nutą rozmarynu – takie smakują najlepiej!