Ziemniaki pieczone z miodem
Po latach jedzenia gotowanych ziemniaków, dania z ich udziałem mogą się nudzić. Na szczęście są warzywem wszechstronnym, dlatego można je przygotować na wiele sposobów. Ziemniaki pieczone z miodem to dla mnie stosunkowo nowy pomysł, którego spróbowałam dzięki mamie, która pewnego dnia podała je na rodzinnym obiedzie. Proste w przygotowaniu i pyszne, a najważniejsze, że pasują niemal do każdego dania. Nie wiem dokładnie, skąd pochodzi przepis, ale w Internecie widziałam kilka podobnych. Niemniej dzielę się tym, który uważam za wyśmienity!
Ziemniaki pieczone z miodem – przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
- tymianek i rozmaryn lub zioła prowansalskie,
- 1 łyżeczka vegety.
Najlepszy do przygotowania zalewy jest miód akacjowy, ponieważ jest bardzo słodki i długo zachowuje płynność. Z kolei nic nie zastąpi świeżych listków rozmarynu, którego gałązki warto położyć między ziemniaczki.
Sposób przygotowania:
- przygotuj zalewę, mieszając wszystkie składniki,
- ziemniaki pokrój w ósemki,
- opłucz na durszlaku zimną wodą,
- poczekaj kilkanaście minut, aż woda spłynie,
- wymieszaj z zalewą
- piecz w 200 stopniach przez około 40 minut, 5 minut przed końcem włącz termoobieg.
Smacznego!