Fiołek wonny – aromat, zdrowie i coś dla pszczół
Spaceruję sobie po podwórku, zaglądam to tu to tam, podnoszę dawno nieruszany kawałek drewna, by zerknąć, jakie robaczki tam znajdę. Patrzę za płot na rząd zdziczałych drzew owocowych i już z daleka widzę fioletowe plamy na ciemnym zielonym tle. Odznaczają się na jeszcze nieporośniętym gruncie. W powietrzu unosi się zapach dzikiego czosnku, a paręnaście metrów dalej ostatnie płatki śnieżyczki przebiśniegu spadają na ziemię. Te fioletowe kwiaty to jedne z typowych zwiastunów wiosny – nie tylko w pasiece. Fiołek wonny – wcześniej przeze mnie nie dostrzegany, dziś spoglądam na niego z radością.
Fiołek wonny – biologia gatunku
Niewielka roślina do wysokości 10 cm z okrągłymi lub lekko jajowatymi liśćmi, pełzającymi kłączami tworzącymi ścielące się rozłogi. Kwiaty w odcieniach fioletu z silnym aromatem, zdarza się, że fiołek wonny krzyżuje się z innymi gatunkami fiołków (białym, bławatkowym, kosmatym i pagórkowym) tworząc odmiany o różnych odcieniach. Często sadzony w przydomowych ogrodach, których jest niewątpliwą ozdobą.
Kwitnienie fiołek wonny może rozpocząć już w marcu, jednak przeważnie pierwsze kwiaty pojawiają się w kwietniu, będąc jedną z pierwszych roślin miododajnych. Ostroga (służąca jako zbiornik nektaru) mająca około 4-5 mm długości nie jest dla pszczół przeszkodą, dlatego pszczoły odwiedzają te kwiaty licznie. Trudniejsze jest dla nich pokonanie ostrogi popularnych w ogrodach wielkokwiatowych bratków, dlatego częściej spotkamy na nich trzmiele.
Fiołek na Twoje problemy
Poza pięknem i aromatem fiołek wonny ma o wiele więcej do zaoferowania. Stosowany jest do celów leczniczych w postaci kwitnącego ziela. Napar z niego otrzymywany działa wykrztuśnie i moczopędnie. W sztuce kulinarnej liście fiołka wonnego wykorzystywano jako dodatek do zup, a kwiaty były poddawane kandyzowaniu i produkcji syropu na kaszel.
Uwaga! Fiołek wonny w większych dawkach może powodować zatrucia objawiające się nudnościami, wymiotami i biegunką.