Chaber bławatek
Znany z widzenia, trochę mniej ze swoich właściwości. Chaber bławatek to nieodłączny element pól i łąk, choć w przypadku tych pierwszych nie jest mile widziany. W wyniku stosowania zwalczających go herbicydów niektóre populacje tego gatunku uodporniły się na ich działanie. Chaber bławatek to niepozorna roślina – dla pszczół kusząca, dla człowieka lecznicza.
Chaber bławatek — biologia i ekologia
Gatunek ten występuje w Azji i w Europie, w Polsce jest pospolitym chwastem pól uprawnych, który szczególnie upodobał sobie zboża ozime — zwłaszcza żyto. Łodyga rośliny jest cienka i długa, liście równowąskolancetowate, szarozielone, na których tle kwiaty są doskonale widoczne. Kwiatostany chabra bławatka składają się z kwiatów brzeżnych — dużych, lejkowatych i bezpłciowych — oraz kwiatów wewnętrznych — małych, rurkowatych i obupłciowych. Owocem jest niełupka z puchem kielichowym. Chaber bławatek jest rośliną roczną lub dwuletnią z rodziny astrowatych. Teoretycznie, kwitnie od końca maja do żniw, jednak jest listopad, a na polu obok mojego domu jest ich nadal całkiem sporo.
Chaber bławatek — kwiatostany, kwiaty i nektar
Poza dwoma rodzajami kwiatów roślina ta ma jeszcze jedną ciekawą cechę — nektarniki pozakwiatowe. Znajdują się na listkach okrywy koszyczka kwiatowego, w początkowym okresie kwitnienia czynne są te, położone na najwyższym okółku listków okrywy. Po przekwitnięciu czynne są nektarniki środkowego okółka, w najgrubszym miejscu koszyczka. Zbierający się w tych miejscach nektar jest dobrze widoczny w postaci kropli, z których korzystają zarówno pszczoły, jak i mrówki.
Nektar z kwiatów jest dla pszczół łatwo dostępny i całości wypełnia rurkę korony (o długości około 5 mm).
Wydajność miodowa chabra bławatka:
- w zbożu do 120 kg/ha,
- w zwartym łanie do 350 kg/ha.
Miód z chabra bławatka w stanie płynnym ma kolor żółto-bursztynowy z zielonym odcieniem, a po skrystalizowaniu, żółty. Miód z tych roślin charakteryzuje się migdałowym aromatem i lekką goryczką.
Chaber bławatek jest również rośliną pyłkodajną z wydajnością pyłkową około 60 kg/ha. Obnóża pyłkowe formowane przez pszczoły mają białawy kolor.
Surowiec zielarski — chaber bławatek w nieoczywistym wydaniu
Surowcem wykorzystywanym do celów leczniczych są kwiaty zbierane w czerwcu w suche, słoneczne dni i odparowaniu rosy. Zbiera się całe koszyczki, po czym wyskubuje kwiaty brzeżne i szybko suszy w temperaturze 35 stopni C. Ważne, aby kwiaty nie straciły koloru. Przechowuje się je w szczelnych, nieprzezroczystych opakowaniach.
Wewnętrznie, napar z kwiatów chabra bławatka działa przeciwzapalnie i moczopędnie, dlatego stosuje się go w chorobach nerek połączonych ze skąpym wydalaniem moczu. Napar ma też lekkie działanie żółciopędne.
Zewnętrznie, napar z kwiatów chabra bławatka stosuje się do przemywania zmęczonych oczu, w stanach zapalnych spojówek oraz do przemywania skóry głowy przy łupieżu.
Niebieskie kwiaty doskonale prezentują się jako dekoracja sałatek i innych dań oraz jako ciekawy kolorystyczny akcent deserów czy tortów.
Pyłek chabra bławatka pod mikroskopem