Przejdź do treści

Pszczoła kaukaska

    Pszczoła kaukaska, charakterystyka rasy

    Pszczoła kaukaska (Apis mellifera caucasica) pochodzi z dolin Kaukazu Centralnego i wywodzi się z Gruzji. Spotkać można ją jednak w wielu miejscach na świecie. Hodowana jest w Polsce od półtora wieku, a dzięki łagodności zyskuje coraz większą popularność, choć i to okupione jest problemami. Pszczoły tej rasy dzielnie bronią swojego gniazda, podczas gdy w czasie przeglądów są bardzo spokojne i nie schodzą z plastrów.

    Pszczoła kaukaska — charakterystyka rasy

    Anatomia pszczoły kaukaskiej

    Pszczoła kaukaska jest wielkości zbliżonej do krainki i pszczoły włoskiej. Charakteryzuje się ciemnym pancerzem z brązowymi plamkami i szarym kolorem włosków. Długi języczek (nawet do 7,4 mm) umożliwia korzystanie z kwiatów, do których inne rasy pszczół mają utrudniony dostęp. 

    Niektóre rasy i linie pszczoły kaukaskiej:

    • kaukaska abchaska,
    • kaukaska nizinna,
    • kaukaska szerokołapa,
    • woźnica,
    • póławska.

    Kaukaska — zalety i wady

    + łagodna,

    + odporna na niskie temperatury,

    + pracowita,

    + aktywna,

    + długi języczek umożliwiają korzystanie z nektaru kwiatów o głębokim kielichu (np. koniczyna),

    + wytwarza duże ilości propolisu,

    + szybko produkuje wosk,

    + latają nawet w dość niskich temperaturach,

    – niechętnie korzystają z nadstawek, gromadząc miód w plastrach z czerwiem,

    – źle znosi długie zimy,

    – wrażliwa na nosemozę,

    – tworzy niewielkie rodziny,

    – rozwija się wolno,

    – słabiej wykorzystuje pożytki wczesne i późne,

    – mieszańce matek kaukaskich i trutni środkowoeuropejskich wykazują większą skłonność do rabunków.

    Źródła:

    • Wikipedia,
    • Rasy i linie pszczoły miodnej, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, 2014,
    • Charakterystyka ras pszczół, opracował Grzegorz Stanek.