Przejdź do treści

Czym jest jad pszczeli?

    Pszczoły na plastrze

    Pszczoły, choć niewielkie, mogą budzić grozę. Powodem jest ich sposób obrony — użądlenie pszczoły jest bolesne, a czasem groźne. Czym jest jad pszczeli, substancja, która z jednej strony powoduje ból, a z drugiej okazuje się cennym preparatem leczniczym? Kilka ogólnych informacji już teraz.

    Czym jest jad pszczeli?

    Definicja jadu pszczelego jest prosta: to wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy lub matki pszczelej. W woreczku jadowym pszczoły znajduje się średnio 0,3 mg jadu, ale ilość, jaką można pozyskać zazwyczaj, nie przekracza 0,13 mg. Świeżo pozyskany jad (apitoksyna), jest gęstym, przeźroczystym płynem o gorzko-piekącym smaku i zapachu przypominającym miód. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, olejach roślinnych i wodnych roztworach gliceryny. Słabo rozpuszcza się w kwasach organicznych i alkoholu etylowym.

    W zależności od miejsca jego wytwarzania, jad pszczeli ma odczyn kwasowy (duży gruczoł jadowy) lub zasadowy (mały gruczoł jadowy). Zawiera od 30 do 48% suchych substancji.

    Pierwsze badania składu chemicznego apitoksyny zostały wykonane w Czechach w 1897 roku. Z kolei pierwsze doświadczalne badania tej substancji wykonali Komarow, Ersztajn i Artemow w 1936 roku.

    Moda królowa pszczół
    Królowa wykorzystuje jad zaraz po wygryzieniu się z matecznika, aby uśmiercić konkurentki.

    W składzie chemicznym jadu pszczelego (wg Habermana i wsp. 1967 – 1985) znajdują si:

    • enzymy,
    • polipeptydy,
    • cukry,
    • inhibitory proteazy,
    • aminy biogenne,
    • wolne aminokwasy,
    • składniki mineralne,
    • lipidy,
    • składniki lotne.

    Jad już w starożytnym Egipcie, Grecji, Chinach i Indiach był stosowany jako środek leczniczy. W Europie zastosował go po raz pierwszy francuski lekarz Demartin i w 1858 roku opublikował swoje obserwacje. Jednak to lekarz Petersburskiego Instytutu Leśnictwa, profesor Łukomskij zastosował w Rosji metodę użądlenia przez pszczoły i to właśnie on uważany jest przez wielu za twórcę apiterapii. Dalsze badania utwierdzały w przekonaniu, że jad okazuje się mieć wiele właściwości leczniczych.

    Właściwości jadu pszczelego

    Pierwsze skojarzenia z jadem pszczelim to ból i ostre reakcje alergiczne. Jednak wrażliwość człowieka na jad jest różna — zależy od liczby użądleń i indywidualnej wrażliwości organizmu.

    Działanie jadu pszczelego na organizmy zwierząt jest wypadkową biologicznej aktywności zawartych w nim składników. Uznawany jest za potencjalny środek o właściwościach:

    • przeciwzapalnych (przeciwartretycznych, przeciwreumatycznych),
    •  przeciwbólowych,
    • przeciwdrobnoustrojowych,
    • przeciwnowotworowych (chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania jonizującego).

    Jad pszczeli jest pomocny jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny oraz na ciężkie schorzenia na tle reumatycznym, artretycznym i związanych z nadciśnieniem tętniczym. Składniki jadu o działaniu obniżającym krzepliwość umożliwiają wykorzystaniu tego produktu w leczeniu miażdżycy.

    To jednak niejedyne potencjalne zastosowania dla apitoksyny, jednak na dokładniejsze omówienie pozytywnych aspektów stosowania jadu pszczelego, poświęcę osobny artykuł.

    Pszczoła na mniszku
    Miła, puchata, daje miód  i wiele więcej – pszczoła miodna.

    Pszczela fabryka

    Jad pszczeli, a właściwie reakcja na użądlenie pszczoły, sprawiają, że substancja ta budzi raczej grozę, niż podziw. Tymczasem pszczoły okazują się mistrzami w wytwarzaniu produktów, które dla nas mogą mieć ogromne znaczenie. Od słodkiego, wspierającego leczenie przeziębienia miodu, przez pachnący wanilią wosk, aż po propolis i jad.