Miodownik — ciasto z miodem na święta

Święta — prezenty, choinka, rodzinna atmosfera i pyszne dania, które smakują najlepiej przez tych kilka dni w roku. Jednym z ciast, którego nie powinno zabraknąć, jest miodownik — miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny. Żeby nie przedłużać, przejdźmy do przepisu!

Miodownik — przepis i wykonanie

Składniki na ciasto:

  • 60 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 20 dag miodu,
  • 3 jaja,
  • łyżeczka sody,
  • tłuszcz do posmarowania formy.

Składniki na krem:

  • 1 l mleka,
  • 1,5 torebki cukru waniliowego,
  • szklanka kaszy manny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 25 dag masła,
  • 3 żółtka.
Miód do ciasta
Miód nadaje się do ciast, deserów oraz tradycyjnych dań.

Miodownik — przygotowanie ciasta

Krok pierwszy: wszystkie składniki ciasta należy zagnieść na jednolitą masę. Na początku warto pomóc sobie mikserem 😉

Krok drugi: odstaw ciasto do chłodnego miejsca na minimum pół godziny.

Krok trzeci: podziel ciasto na kilka części — im więcej, tym cieńsze będą warstwy.

Krok czwarty: rozwałkuj kawałki ciasta do średnicy odpowiadającej stosownej formie (u mnie była to forma o średnicy 23 cm).

Krok czwarty: piecz każdą warstwę osobno, wcześniej smarując formę tłuszczem. Czas: 12 – 15 minut, temperatura: 170 stopni C. Ściągaj upieczone ciasto, dopiero kiedy trochę przestygnie.

Miodownik — przygotowanie kremu

Krok pierwszy: zagotuj kaszę mannę i odstaw do przestygnięcia

Krok drugi: utrzyj masło z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Krok trzeci: dodaj żółtka, a następnie kaszę mannę.

Krok czwarty: Przekładaj kremem przestygnięte warstwy upieczonego ciasta. Jedną warstwę możesz przeznaczyć na kruszonkę.

Taki miodownik najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Smacznego!

Miodownik przepis
Jest po prostu pyszny!

Ciekawostki

W jednym z poprzednich artykułów wspominałam o sfermentowanym miodzie (sprawdź: Sfermentowany miód — czym jest i czy nadaje się do spożycia). Jeżeli taki w domu masz, możesz go zastosować właśnie do wypieków lub dań na gorąco. Wysoka temperatura niszczy bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sama przygotowałam pierniczki Katarzynki na bazie sfermentowanego miodu. Różnica w smaku? Niewielka, choć muszę przyznać, że sfermentowany miód o winnym aromacie sprawdza się nawet lepiej do przepisów zawierających przyprawę piernikową.

Pierniczki Katarzynki z miodem
Sfermentowany miód nie musi się marnować – idealnie nadaje się do wypieków o korzennym aromacie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pin It on Pinterest