Miodownik — ciasto z miodem na święta
Święta — prezenty, choinka, rodzinna atmosfera i pyszne dania, które smakują najlepiej przez tych kilka dni w roku. Jednym z ciast, którego nie powinno zabraknąć, jest miodownik — miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny. Żeby nie przedłużać, przejdźmy do przepisu!
Miodownik — przepis i wykonanie
Składniki na ciasto:
- 60 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 20 dag miodu,
- 3 jaja,
- łyżeczka sody,
- tłuszcz do posmarowania formy.
Składniki na krem:
- 1 l mleka,
- 1,5 torebki cukru waniliowego,
- szklanka kaszy manny,
- 15 dag cukru pudru,
- 25 dag masła,
- 3 żółtka.
Miodownik — przygotowanie ciasta
Krok pierwszy: wszystkie składniki ciasta należy zagnieść na jednolitą masę. Na początku warto pomóc sobie mikserem 😉
Krok drugi: odstaw ciasto do chłodnego miejsca na minimum pół godziny.
Krok trzeci: podziel ciasto na kilka części — im więcej, tym cieńsze będą warstwy.
Krok czwarty: rozwałkuj kawałki ciasta do średnicy odpowiadającej stosownej formie (u mnie była to forma o średnicy 23 cm).
Krok czwarty: piecz każdą warstwę osobno, wcześniej smarując formę tłuszczem. Czas: 12 – 15 minut, temperatura: 170 stopni C. Ściągaj upieczone ciasto, dopiero kiedy trochę przestygnie.
Miodownik — przygotowanie kremu
Krok pierwszy: zagotuj kaszę mannę i odstaw do przestygnięcia
Krok drugi: utrzyj masło z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Krok trzeci: dodaj żółtka, a następnie kaszę mannę.
Krok czwarty: Przekładaj kremem przestygnięte warstwy upieczonego ciasta. Jedną warstwę możesz przeznaczyć na kruszonkę.
Taki miodownik najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Smacznego!
Ciekawostki
W jednym z poprzednich artykułów wspominałam o sfermentowanym miodzie (sprawdź: Sfermentowany miód — czym jest i czy nadaje się do spożycia). Jeżeli taki w domu masz, możesz go zastosować właśnie do wypieków lub dań na gorąco. Wysoka temperatura niszczy bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sama przygotowałam pierniczki Katarzynki na bazie sfermentowanego miodu. Różnica w smaku? Niewielka, choć muszę przyznać, że sfermentowany miód o winnym aromacie sprawdza się nawet lepiej do przepisów zawierających przyprawę piernikową.