Przejdź do treści

Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie

    Mleczko pszczele, choć z mlekiem łączyć je może tylko kolor, to substancja o wielu właściwościach, stosowana od tysięcy lat. Jego pozyskiwanie nie jest łatwe, stąd też wysoka cena tego produktu. To takie pszczele złoto – zakopane tak głęboko, że niewiele osób chce tam zaglądać. Tymczasem znajdziemy je w suplementach diety i kosmetykach, jako cudowne remedium na wszystkie problemy. Ile w tym prawdy? Cóż…

    Czym jest mleczko pszczele?

    Mleczko pszczele to:

    kremowa substancja o barwie białej lub żółtawej stanowiąca wydzielinę ślinianek młodych pszczół robotnic (Apis mellifera).” (źródło: Wikipedia)

    wydzielina gruczołów gardzielowych i gruczołów żuwaczkowych młodych pszczół robotnic, tzw. karmicielek.” (źródło: Encyklopedia pszczelarska, pod red. J. Wilde)

    Mleczko pszczele jest produktem nietypowym pod trzema względami:

    1. Jest wysoce energetyczne, na tyle, by przez 6 – 7 dni od chwili wylęgnięcia się z jaja larwy matki, jej masa wzrosła nawet 3500 razy.
    2. Jest bardzo odporne na działanie drobnoustrojów i zmiany w barwie mleczka przetrzymywanego w temperaturze pokojowej, obserwuje się dopiero po kilku tygodniach.
    3. Ma wpływ na kasty pszczół. Larwy robotnic i trutni karmione są mleczkiem w ilości 15 – 25 mg, podczas gdy larwa przyszłej królowej otrzymuje dzienną porcję nawet 300 mg.
    Pszczoły i larwy

    Mleczko pszczele – skład:

    • woda,
    • lipidy,
    • 10-HDA,
    • proteiny,
    • cukry,
    • fruktoza,
    • glukoza,
    • sacharoza,
    • popiół.

    Jak wygląda i smakuje mleczko pszczele?

    Ma barwę kremową, gęstą, mazistą konsystencję i wyrazisty, ostry zapach. Jak smakuje mleczko pszczele? Jest cierpko kwaśne i niekoniecznie smaczne 🙂

    Jednym ze sposobów konserwacji mleczka pszczelego jest liofilizacja. Inny to mieszanie z miodem lub laktozą.

    Suplement diety z liofilizowanym mleczkiem pszczelim

    Mleczko pszczele – właściwości

    • 10-HDA wykazuje aktywność przeciw wielu gatunkom bakterii i grzybów chorobotwórczych, nie ustępując antybiotykom takim jak penicylina i chlorotetracyklina; wielokrotnie potwierdzono również jego właściwości antynowotworowe;
    • na działanie mleczka pszczelego czułe są zarazki chorób takich jak wąglik, salmonelloza, gruźlica i inne;
    • wzmacnia działanie przeciwbakteryjne miodu, co pokazano na badaniach z udziałem gronkowca złocistego – 4 miody odmianowe, do których dodano mleczko pszczele, wykazały 20-krotnie większą aktywność przeciw gronkowcowi złocistemu;
    • mleczko pszczele tłumi drożdżaki z rodzaju Candida, które są niebezpieczne przy wystąpieniu wtórnego immunodeficytu, np. w przypadku chorych na AIDS i leczeniu chemioterapią po zabiegu przeciwnowotworowym;
    • zawarte w mleczku pszczelim antydrobnoustrojowe peptydy (AMP) są naturalnymi antybiotykami, złożonymi jedynie z 12 – 50 aminokwasów. Syntetyzowane są w organizmach żywych w odpowiedzi na infekcję bakteryjną;
    • wykazuje działanie insulinopodobne;
    • wykazuje aktywność antyutleniającą, czyli zapobiegającą powstawaniu stresu oksydacyjnego, który może być bodźcem do rozwoju zachorowań przewlekłych;
    • przeciwdziała osteoporozie;
    • dzięki działaniu estrogennym można dopuścić do rezygnacji z terapii hormonalnej, mogącej skutkować rakiem piersi i uszkodzeniem naczyń wieńcowych;
    • wpływa korzystnie na pamięć i sprawność intelektualną;
    • aktywuje układ immunologiczny;
    • wspiera odnowę komórek nerwowych;
    • wspiera leczenie chorób skóry, zapalenia stawów, miażdżycy naczyń wieńcowych serca, naczyń mózgu, astmy bronchitowej i niektórych chorób nerek.

    Mleczko pszczele – przeciwskazania:

    • choroba Addisona,
    • alergie (przyjmowanie mleczka może powodować objawy takie jak katar, egzema, rozwój stanów astmatycznych),
    • alergie na produkty pszczele,
    • jeżeli mleczko zostało zakonserwowane laktozą, przeciwskazaniem jest nietolerancja tego cukru.

    Ciekawostki o mleczku pszczelim

    Kwas 10-hydroksy-2-dekenowy (10-HDA) nie występuje w produktach innych, niż mleczko pszczele.

    Najwięcej publikacji na temat aktywności biologicznej mleczka pszczelego pochodzi z Japonii, głównego importera produktu w największej ilości produkowanego w Chinach.


    Nie kończ tutaj! Sprawdź jeszcze jeden z kluczowych składników mleczka: Pyłek pszczeli – właściwości i działanie