Mleczko pszczele – właściwości i zastosowanie

Mleczko pszczele, choć z mlekiem łączyć je może tylko kolor, to substancja o wielu właściwościach, stosowana od tysięcy lat. Jego pozyskiwanie nie jest łatwe, stąd też wysoka cena tego produktu. To takie pszczele złoto – zakopane tak głęboko, że niewiele osób chce tam zaglądać. Tymczasem znajdziemy je w suplementach diety i kosmetykach, jako cudowne remedium na wszystki problemy. Ile w tym prawdy? Cóż…

Czym jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to:

kremowa substancja o barwie białej lub żółtawej stanowiąca wydzielinę ślinianek młodych pszczół robotnic (Apis mellifera).” (źródło: Wikipedia)

wydzielina gruczołów gardzielowych i gruczołów żuwaczkowych młodych pszczół robotnic, tzw. karmicielek.” (źródło: Encyklopedia pszczelarska, pod red. J. Wilde)

Mleczko pszczele jest produktem nietypowym pod trzema względami:

  1. Jest wysoce energetyczne, na tyle, by przez 6 – 7 dni od chwili wylęgnięcia się z jaja larwy matki, jej masa wzrostła nawet 3500 razy.
  2. Jest bardzo odporne na działanie drobnoustrojów i zmiany w barwie mleczka przetrzymywanego w temperaturze pokojowej, obserwuje się dopiero po kilku tygodniach.
  3. Ma wpływ na kasty pszczół. Larwy robotnic i trutni karmione są mleczkiem w ilości 15 – 25 mg, podczas gdy larwa przyszłej królowej otrzymuje dzienną porcję nawet 300 mg.

Pszczoły i larwy

Mleczko pszczele – skład:

  • woda,
  • lipidy,
  • 10-HDA,
  • proteiny,
  • cukry,
  • fruktoza,
  • glukoza,
  • sacharoza,
  • popiół.

Jak wygląda i smakuje mleczko pszczele?

Ma barwę kremową, gęstą, mazistą konsystencje i wyrazisty, ostry zapach. Jak smakuje mleczko pszczele? Jest cierpko kwaśne i niekoniecznie smaczne 🙂

Jednym ze sposobów konserwacji mleczka pszczelego jest liofilizacja. Inny to mieszanie z miodem lub laktozą.

Suplement diety z liofilizowanym mleczkiem pszczelim

Mleczko pszczele – właściwości

  • 10-HDA wykazuje aktywność przeciw wielu gatunkom bakterii i grzybów chorobotwórczych, nie ustępując antybiotykom takim jak penicylina i chlorotetracyklina; wielokrotnie potwierdzono również jego właściwości antynowotworowe;
  • na działanie mleczka pszczelego czułe są zarazki chorób takich jak wąglik, salmonelloza, gruźlica i inne;
  • wzmacnia działanie przeciwbakteryjne miodu, co pokazano na badaniach z udziałem gronkowca złocistego – 4 miody odmianowe, do których dodano mleczko pszczele, wykazały 20-krotnie większą aktywność przeciw gronkowcowi złocistemu;
  • mleczko pzczele tłumi drożdżaki z rodzaju Candida, które są niebezpieczne przy wystąpieniu wtórnego immunodeficytu, np. w przypadku chorych na AIDS i leczeniu chemioterapią po zabiegu przeciwnowotworowym;
  • zawarte w mleczku pszczelim antydrobnoustrojowe peptydy (AMP) są naturalnymi antybiotykami, złożonymi jedynie z 12 – 50 aminokwasów. Syntetyzowane są w organizmach żywych w odpowiedzi na infekcję bakteryjną;
  • wykazuje działanie insulinopodobne;
  • wykazuje aktywność antyutleniającą, czyli zapobiegającą powstawaniu stresu oksydacyjnego, który może być bodźcem do rozwoju zachorowań przewlekłych;
  • przeciwdziała osteoporozie;
  • dzięki działaniu estrogennym można dopuścić do rezygnacji z terapii hormonalnej, mogącej skutkować rakiem piersi i uszkodzeniem naczyń wieńcowych;
  • wpływa korzystnie na pamięć i sprawność intelektualną;
  • aktywuje układ immunologiczny;
  • wspiera odnowę komórek nerwowych;
  • wspiera leczenie chorób skóry, zapalenia stawów, miażdżycy naczyń wieńcowych serca, naczyń mózgu,astmy bronchitowej i niektórych chodób nerek.

Mleczko pszczele – przeciwskazania:

  • choroba Addisona,
  • alergie (przyjmowanie mleczka może powodować objawy takie jak katar, egzema, rozwój stanów astmatycznych),
  • alergie na produkty pszczele,
  • jeżeli mleczko zostało zakonserwowane laktozą, przeciwskazaniem jest nietolerancja tego cukru.

Ciekawostki o mleczku pszczelim

Kwas 10-hydroksy-2-dekenowy (10-HDA) nie występuje w produktach innych, niż mleczko pszczele.

Najwięcej publikacji na temat aktywności biologicznej mleczka pszczelego pochodzi z Japonii, głównego importera produktu w największej ilości produkowanego w Chinach.


Nie kończ tutaj! Sprawdź jeszcze jeden z kluczowych składników mleczka: Pyłek pszczeli – właściwości i działanie


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *