Pyłek pszczeli – właściwości i działanie

Pyłek pszczeli jest niezbędny do wychowu pszczół robotnic, matki oraz trutni. To mniej znany produkt pszczeli, który, choć ma wiele cennych składników odżywczych, wciąż nie jest wystarczająco popularny na rynku. Suplementacja pyłkiem pszczelim to naturalny sposób nie tylko na wzmocnienie odporności, ale i walkę z wieloma dolegliwościami.


Jest coś jeszcze… nie takie straszne, jak mogłoby się wydawać: Jad pszczeli – zastosowanie w medycynie


Zacznijmy jednak od początku.

Czym jest pyłek kwiatowy?

To męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych, które powstają w pylnikach kwiatowych. Po co roślinom pyłek? Dzięki niemu możliwe jest zapylenie i powstanie owoców. Jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, truskawki i wiele innych (niekoniecznie jadalnych dla człowieka) owoców powstaje właśnie dzięki prawidłowemu zapyleniu kwiatów. Część roślin zapylanych jest przez wiatr, który unosi ziarna pyłku i przenosi na sąsiadujące rośliny. W ten sposób zapylana jest np. sosna zwyczajna, która pyli obficie, często pokrywając okolicę żółto-zielonym nalotem, widocznym szczególnie na powierzchni kałuż i innych zbiorników wodnych.

Kolejną grupą roślin są te, które zapylane są przez zwierzęta, np. owady lub ptaki. Budowa kwiatów roślin owadopylnych zapewnia skuteczne zaczepienie się ziaren pyłku na ciele owadów, przez co mogą być przeniesione na znaczne odległości. Pyłek roślin owadopylnych przybiera różne kształty i może być wyposażony w dodatkowe wypustki lub lepką substancję, ułatwiającą przywieranie do ciała owada. Ten z kolei docierając na inny kwiat, ociera się o pręciki, na których pozostawia przyniesione ziarna pyłku.

Prawidłowe zapylenie skutkuje powstaniem nasion i pięknych owoców. Niekiedy jednak zapylenie nie przebiega tak, jak należy. Możemy to zauważyć np. na jabłkach, które przybierają nieregularny kształt.

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli suszony

Pyłek pszczeli to zebrane przez pszczoły ziarna pyłku kwiatowego, uformowane w pakiety z domieszką miodu. Pszczoły miodne gromadzą je na tylnych odnóżach w tzw. koszyczkach i przynoszą do ula. Tam przenoszone są dalej do komórek w plastrach, ubijane i zalewane miodem. Pod wpływem fermentacji mlekowej zmieniają się w pierzgę, która stanowi wysokobiałkowy pokarm dla pszczół.

Poławianie pyłku pszczelego jest zadaniem stosunkowo prostym, polegającym na umieszczeniu specjalnych poławiaczy. Są to konstrukcje z otworami o takiej średnicy, aby przechodząca przez nie pszczoła traciła po drodze swój ładunek. Tak pozyskane grudki pyłku są następnie suszone, mrożone lub zalewane miodem, aby odpowiednio je zakonserwować.

Właściwości i zastosowanie pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli – właściwości i działanie:

  • właściwości adaptogenne – przystosowawcze do niekorzystnych warunków środowiska,
  • podwyższają odporność fizyczną, psychiczną i immunologiczną,
  • zmniejsza stres wywołany chorobą,
  • przyspiesza powrót do pełnej sprawności fizycznej,
  • ma zastosowanie w diecie osób starszych, niedożywionych,
  • ma zastosowanie w diecie łatwostrawnej, bogatobiałkowej, np. u osób wyniszczonych chorobą, w chorobach nowotworowych, u pacjentów z oparzeniami po naświetlaniach,
  • pomaga w zapobieganiu stanom niedożywienia i w szybkim uzupełnianiu substancji pokarmowych,
  • wykazuje właściwości zwiększające apetyt,
  • poprawia koncentrację i sprawność psychofizyczną,
  • minimalizuje ryzyko niedoborów pokarmowych u osób odchudzających się,
  • wspomaga metabolizm,
  • poprawia sprawność umysłową,
  • regeneracyjne,
  • hipolipemiczne (przeciwmiażdżycowe),
  • odtruwające,
  • antybakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwalergiczne,
  • przeciwnowotworowe,
  • antyhepatotoksyczne (leczące chorą tkankę wątrobową),
  • pobudza układ krwiotwórczy do wytwarzania krwinek czerwonych.

Zastosowanie pyłku w medycynie – aspekty dietetyczne

W pyłku pszczelim znajduje się ponad 250 różnych substancji, nic więc dziwnego, że ten produkt pszczeli ma szerokie zastosowanie w medycynie. Wiele pozostaje jednak do odkrycia. W zależności od strefy klimatycznej i pory roku różni się on pod względem składu. Znajdują się w nim:

  • cukry,
  • białka,
  • aminokwasy,
  • enzymy,
  • witaminy,
  • biopierwiastki,
  • błonnik.

Dlaczego warto włączyć pyłek do codziennej diety? Przede wszystkim zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam syntetyzować. Są one ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, przemiany lipidowej, budowy mięśni i chrząstek. Z kolei zawarte w pyłku węglowodany są głównym źródłem energii dla całego organizmu. Błonnik w postaci celulozy zapewnia prawidłową pracę układu pokarmowego. Jeżeli do tego dodamy witaminy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i mikroelementy to otrzymujemy naturalny suplement diety, zawierający to, czego organizm potrzebuje.

Zastosowanie pyłku pszczelego w kosmetyce

Obnóża pszczele

Na rynku pojawia się coraz więcej kosmetyków, których skład opiera się na miodzie, propolisie, pyłku oraz innych produktach pszczelich. Produkty do pielęgnacji skóry z pyłkiem pszczelim odżywiają ją, natleniają i zapewniają odpowiedni poziom nawilżenia. Pobudzają również proces keratynizacji skóry, co przekłada się na poprawę jej elastyczności, zmniejszając jej podatność na choroby skóry, takie jak trądzik czy łuszczyca. Kosmetyki lecznicze zawierające obnóża pyłkowe jak i jego ekstrakty, zapobiegają i wspierają leczenie już występującego trądziku pospolitego i łupieżu łojotokowego.

Kosmetyki z pyłkiem pszczelim i innymi produktami prosto z ula możemy samodzielnie wykonać w domu. Bez trudu wykonasz maseczkę do twarzy, maseczkę do włosów, balsam do ciała czy maści.

Najważniejsze pytania

Jak stosować pyłek pszczeli?

Aby zwiększyć przyswajalność witamin, organizm musi mieć dostęp do tego, co znajduje się wewnątrz ziaren pyłku. W tym celu można rozpuścić obnóża w wodzie i pozostawić je na kilka godzin, aby pękły. Biodostępność pyłku wzrasta wtedy z 1-10% do 60-80%. Można również rozdrobnić go poprzez zmielenie. Pyłek należy przyjmować od 1 do 3 miesięcy trzy razy dziennie przed jedzeniem w dawce od 3 do 5 łyżeczek.

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Jak każdy produkt spożywczy, pyłek również może się przeterminować. Należy sugerować się datą przydatności do spożycia podaną przez producenta. Kluczowe jest również przechowywanie, w przypadku suszonego pyłku trzeba zabezpieczyć go przed dostępem wilgoci, która może spowodować rozwój pleśni.

Pyłek pszczeli – cena

Cena pyłku pszczelego w czystej suszonej postaci to koszt około 50 zł z kilogram. Warto kupować taki, który pochodzi od okolicznych pszczelarzy, ponieważ otrzymujemy wtedy produkt z lokalnie występujących roślin.

Jak smakuje pyłek pszczeli?

W zależności od tego, z jakiej rośliny został pozyskany, jest słodki i może mieć posmak ostry, lekko gorzki lub kwaśny oraz mączną teksturę.

Podsumowanie

Włączenie do swojej codziennej diety pyłku, czy to w postaci surowej, czy gotowych suplementów diety, wpływa korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Ten naturalny produkt wciąż nie cieszy się należną mu popularnością. Warto sprawdzić jego skuteczność samemu.