Przejdź do treści

Pierzga pszczela – właściwości i działanie

    Pierzga pszczela

    Pierzga pszczela to produkt wytwarzany przez pszczoły z pyłku kwiatowego. Proces jej produkcji wydaje się prosty, jednak zachodzące pod wpływem enzymów reakcje, znacząco zmieniają właściwości tego produktu. Wygląda inaczej, smakuje inaczej, pachnie inaczej i różni się zarówno od pyłku, jak i innych produktów pszczelich. W tym artykule na warsztat wzięłam pierzgę – jej właściwości, zastosowanie, dawkowanie i parę innych rzeczy. Sprawdź!

    Pierzga pszczela – co to jest?

    Pierzga to pyłek z miodem lub nektarem, zakonserwowany w plastrach, gdzie wskutek działania enzymów zawartych w ślinie pszczół, zachodzi proces fermentacji mlekowej. Pszczoły zbieraczki zbierają pyłek kwiatowy i w postaci obnóży pyłkowych przynoszą do ula, gdzie składowane są w pustych komórkach. Pszczoły nielotne rozdrabniają je, zwilżają miodem i śliną, a na koniec ubijają swoimi głowami. Na koniec pokrywają zawartość warstwą miodu, aby zabezpieczyć ją przed dostępem powietrza. Komórki zapełniane są w około 3/4, natomiast na zimę dodatkowo zalewane są miodem i zasklepiane woskiem. Czasem przekrój pierzgi ujawnia poszczególne warstwy. Zakiszony w ten sposób pokarm jest lekko strawny i ma niższe pH.

    Jak wygląda pierzga?

    Pierzga pszczela odwzorowuje kształt komórek, w których została złożona. Ma ciemnobrązową barwę, tworzy charakterystyczne grudki, jest twardsza niż pyłek pszczeli i ma lekko kwaśny smak. Dość łatwo rozpuszcza się w wodzie, tworząc zawiesinę.

    Grudki pierzgi pszczelej

    Pierzga a inne produkty pszczele

    Pierzga a propolis – na pierwszy rzut oka można ją pomylić właśnie z propolisem. Podobieństwa kończą się tylko na barwie, ponieważ propolis ma zupełnie inną konsystencję. Jest elastyczny, klejący, przypominający mocno stężałą żywicę. Pierzga jest bardziej krucha i ziarnista.

    Pierzga a pyłek pszczeli – obnóża pyłkowe, z których powstaje pierzga, mają inny smak i barwę. Są słodkie, nieco przypominają smak landrynek. Ich kolor może być niemal biały, żółty, pomarańczowy, czerwony, a nawet czarny. Pierzga ma bardziej jednolitą brązową barwę.

    Jak pozyskuje się pierzgę?

    Pierzgę można pozyskiwać na wiele sposobów. Jednym z nich jest użycie specjalnego młynka z separatorem, który umożliwia w miarę sprawne oddzielenie pierzgi od pozostałych części plastra. Nim jednak wrzuci się plaster do młynka, należy go wymrozić, aby plastry i pierzga kruszyły się łatwiej. Inna metoda polega na ręcznym pozyskiwaniu pierzgi, poprzez użycie rurki o średnicy 5 mm z zaostrzonymi krawędziami. Ma ona sprężynowy mechanizm tłoczkowy, który przyspiesza pozyskiwanie produktu.

    Bez względu na sposób pozyskiwania, pierzga wymaga natychmiastowego przełożenia do szczelnego naczynia. Pierzgę można suszyć, mrozić lub rozpuszczać w miodzie. Przechowywana „luzem” szybko się psuje i pleśnieje. Ważne, aby była przechowywana w szczelnym pojemniku bez dostępu powietrza, światła i wilgoci.

    Pierzga – właściwości i zastosowanie

    Pierzga jest nadal niedocenianym produktem pszczelim, chociaż coraz więcej pasiek zaczyna wprowadzać go do swojej oferty. Zawiera całe mnóstwo dobrze przyswajalnych składników odżywczych, które wpływają na wiele funkcji w organizmie. Dlatego na początek przyjrzyjmy się bliżej składowi pierzgi.

    Skład pierzgi pszczelej

    Niektóre białka:

    • metionina,
    • lizyna,
    • treonina,
    • histydyna,
    • leucyna,
    • izoleucyna,
    • walina,
    • fenyloalanina,
    • tryptofan.

    Węglowodany:

    • fruktoza,
    • glukoza.

    Tłuszcze:

    • kwasy nienasycone,
    • kwasy nasycone,
    • fosfolipidy,
    • fitosterole.

    Niektóre polifenole:

    • flawonoidy,
    • leukotrieny,
    • katechiny,
    • kwasy fenolowe.

    Witaminy:

    • C (do 300 mg/100 g),
    • z grupy B – B1, B2, B6,
    • kwas nikotynowy,
    • kwas pantotenowy,
    • kwas foliowy,
    • biotyna,
    • rutyna,
    • inozytol.

    Makroelementy:

    • potas,
    • magnez,
    • wapń,
    • sód.

    Mikroelementy:

    • miedź,
    • cynk,
    • chrom,
    • mangan,
    • molibden,
    • kobalt,
    • krzem,
    • selen,
    • nikiel
    • żelazo.

    Związki triterpenowe:

    • kwas oleanolowy,
    • kwas b-ursolowy,
    • betulina.
    Właściwości pierzgi pszczelej

    Właściwości pierzgi

    • wzmacnia organizm,
    • wspiera regenerację organizmu po zabiegach operacyjnych i stanach pozawałowych,
    • poprawia odporność,
    • działa zapobiegawczo i leczniczo w anemii,
    • wzmacnia układ nerwowy w stanach depresyjnych, przemęczenia psychicznego i intensywnym wysiłku umysłowym,
    • reguluje układ trawienny w chorobie wrzodowej i biegunce,
    • działa ochronnie i odtruwająco w chorobach wątroby,
    • wspiera odbudowę komórek całego organizmu,
    • działa przeciwbakteryjnie,
    • zmniejsza skutki przyjmowania antybiotyków.

    Pierzga pszczela zawiera ogromną ilość składników, które wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest bogatym w białko produktem, który nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki. To naturalny suplement diety dla dorosłych i dzieci.

    Pierzga a cukrzyca – spożywanie pierzgi przez osoby dotknięte cukrzycą, zwiększa wydzielanie insuliny. Skutkiem tego jest obniżenie poziomu cukru we krwi.

    Pierzga a nowotwory – jednym z wniosków z prowadzonych badań jest pozytywny wpływ spożywania pierzgi na leczenie nowotworów. Przyjmowanie pierzgi zmniejsza również nasilenie części niepożądanych działań, które wynikają z podejmowanego leczenia nowotworów. W badaniach pacjentek chorych na raka piersi i endometrium, u których podjęto leczenie hormonalne, zanotowano złagodzenie uderzeń gorąca, zaburzeń snu, łysienia czy nocnych potów. Nie ma jednak jednoznacznych badań wskazujących, że pierzga może być skutecznym lekiem w leczeniu nowotworów.

    Pierzga a odchudzanie – niewłaściwa dieta przy odchudzaniu może powodować niedobory witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Pierzga zmniejsza apetyt, przyspiesza tempo metabolizmu i rozpuszczania się komórek tłuszczowych w organizmie, a przy tym jest bogata w substancje odżywcze. Dodatkowo wspomaga spalanie kalorii i zatrzymuje konwersję węglowodanów w tłuszcz. Jak stosować pierzgę w odchudzaniu? Najlepszą metodą jest rozpuszczenie łyżki stołowej pierzgi w szklance ciepłej wody i wypicie płynu na czczo. Można dodawać ją również do jogurtów, płatków śniadaniowych, a także napojów. Nie należy przekraczać dziennej zalecanej dawki.

    Pierzga w ciąży – ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, pierzga może być stosowana w suplementacji diety kobiet w ciąży. Poprawia odporność organizmu matki i wspiera prawidłowy rozwój płodu. Przed podjęciem decyzji o suplementacji należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.

    Zastosowanie pierzgi w kosmetyce

    Pierzga to kolejny produkt pszczeli, który znajduje coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Jak działa pierzga?

    • działa antybakteryjnie,
    • reguluje odnowę komórkową skóry (usuwając zrogowaciałe komórki),
    • poprawia koloryt skóry,
    • wpływa korzystnie na produkcję kolagenu,
    • zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia głębszych warstw skóry,
    • wygładza drobne linie i zmarszczki,
    • poprawia elastyczność skóry,
    • odblokowuje pory,
    • zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wyprysków i zaskórników,
    • zwiększa skuteczność działania preparatów kosmetycznych.

    Poznaj inny produkt pszczeli, często spotykany w składzie kosmetyków: Wosk pszczeli w kosmetyce.

    Pierzga w komórce plastra

    Jak stosować pierzgę?

    Pierzga, jak każdy inny produkt pszczeli może uczulać. Dlatego przed pierwszym użyciem warto wykonać próbę alergiczną i wprowadzać pierzgę do diety stopniowo.

    Stosowanie pierzgi:

    • dorośli leczniczo – 35 – 40 g dziennie,
    • dorośli i dzieci powyżej 12. roku życia profilaktycznie – 20 g dziennie,
    • dzieci w wieku od 6 do 12 lat – 10 – 15 g dziennie,
    • dzieci w wieku od 3 do 6 lat – 10 g dziennie.

    Nie należy podawać pyłku dzieciom poniżej 3. roku życia.

    A może pyłek? Sprawdź jak przyjmować pyłek pszczeli!

    Pierzga – przeciwskazania

    Przeciwskazania do stosowania pierzgi to przede wszystkim uczulenia na jakikolwiek produkt pszczeli. Mimo iż pierzga wpływa pozytywnie na poziom cukru, szczególną ostrożność powinni zachować diabetycy – najlepiej jej stosowanie skonsultować z lekarzem. Pamiętaj, że każdy produkt pszczeli różni się składem (wpływ na to mają między innymi: lokalna fauna, podgatunek pszczoły, a także lokalnie panujące warunki), dlatego przed rozpoczęciem każdego nowego opakowania należy wykonać próbę alergiczną i stosować produkt z umiarem.

    Poznaj przyczynę uczulających właściwości propolisu – sprawdź artykuł: Uczulenie na propolis – kogo uczula?

    Pierzga pszczela – bogactwo witamin w każdej grudce

    Właściwie to grudki pierzgi przypominają nieco kształt tabletek witaminowych. Jednak w przeciwieństwie do nich, są całkowicie naturalnym produktem, który stanowi podstawę w żywieniu pszczół. Kto jak kto, ale pszczoły znają się na rzeczy 🙂

    Źródła:

    • Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce, Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Postępy Fitoterapii 2/2016,
    • Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego, Anna Kurek-Górecka, Radosław Balwierz, Zofi a Dzierżewicz, 2017,
    • Wpływ dodatku pierzgi na zawartość wybranych związków polifenolowych oraz aktywność przeciwutleniajacą miodu, Robert Socha, Celina Habryka, Lesław Juszczak, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2018,
    • Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich, Ewa Majewska, Jolanta Kowalska, Beata Drużyńska, Rafał Wołosiak, Dorota Derewiaka, Marta Ciecierska, 2016.