Pierzga pszczela – właściwości i działanie

Pierzga pszczela to produkt wytwarzany przez pszczoły z pyłku kwiatowego. Proces jej produkcji wydaje się prosty, jednak zachodzące pod wpływem enzymów reakcje, znacząco zmieniają właściwości tego produktu. Wygląda inaczej, smakuje inaczej, pachnie inaczej i różni się zarówno od pyłku, jak i innych produktów pszczelich. W tym artykule na warsztat wzięłam pierzgę – jej właściwości, zastosowanie, dawkowanie i parę innych rzeczy. Sprawdź!

Pierzga pszczela – co to jest?

Pierzga to pyłek z miodem lub nektarem, zakonserwowany w plastrach, gdzie wskutek działania enzymów zawartych w ślinie pszczół, zachodzi proces fermentacji mlekowej. Pszczoły zbieraczki zbierają pyłek kwiatowy i w postaci obnóży pyłkowych przynoszą do ula, gdzie składowane są w pustych komórkach. Pszczoły nielotne rozdrabniają je, zwilżają miodem i śliną, a na koniec ubijają swoimi głowami. Na koniec pokrywają zawartość warstwą miodu, aby zabezpieczyć ją przed dostępem powietrza. Komórki zapełniane są w około 3/4, natomiast na zimę dodatkowo zalewane są miodem i zasklepiane woskiem. Czasem przekrój pierzgi ujawnia poszczególne warstwy. Zakiszony w ten sposób pokarm jest lekko strawny i ma niższe pH.

Jak wygląda pierzga?

Pierzga pszczela odwzorowuje kształ komórek, w których została złożona. Ma ciemnobrązową barwę, tworzy charakterystyczne grudki, jest twardsza niż pyłek pszczeli i ma lekko kwaśny smak. Dość łatwo rozpuszcza się w wodzie, tworząc zawiesinę.

Grudki pierzgi pszczelej

Pierzga a inne produkty pszczele

Pierzga a propolis – na pierwszy rzut oka można ją pomylić właśnie z propolisem. Podobieństwa kończą się tylko na barwie, ponieważ propolis ma zupełnie inną konsystencję. Jest elastyczny, klejący, przypominający mocno stężałą żywicę. Pierzga jest bardziej krucha i ziarnista.

Pierzga a pyłek pszczeli – obnóża pyłkowe, z których powstaje pierzga mają inny smak i barwę. Są słodkie, nieco przypominają smak landrynek. Ich kolor może być niemal biały, żółty, pomarańczowy, czerwony, a nawet czarny. Pierzga ma bardziej jednolitą brązową barwę.

Jak pozyskuje się pierzgę?

Pierzgę można pozyskiwać na wiele sposobów. Jednym z nich jest użycie specjalnego młynka z separatorem, który umożliwia w miarę sprawne oddzielenie pierzgi od pozostałych części plastra. Nim jednak wrzuci się plaster do młynka, należy go wymrozić, aby plastry i pierzga kruszyły się łatwiej. Inna metoda polega na ręcznym pozyskiwaniu pierzgi, poprzez użycie rurki o średnicy 5 mm z zaostrzonymi krawędziami. Ma ona sprężynowy mechanizm tłoczkowy, który przyspiesza pozyskiwanie produktu.

Bez względu na sposób pozyskiwania, pierzga wymaga natychmiastowego przełożenia do szczelnego naczynia. Pierzgę można suszyć, mrozić lub rozpuszczać w miodzie. Przechowywana “luzem” szybko się psuje i pleśnieje. Ważne, aby była przechowywana w szczelnym pojemniku bez dostępu powietrza, światła i wilgoci.

Pierzga – właściwości i zastosowanie

Pierzga jest nadal niedocenianym produktem pszczelim, chociaż coraz więcej pasiek zaczyna wprowadzać go do swojej oferty. Zawiera całe mnóstwo dobrze przyswajalnych składników odżywczych, które wpływają na wiele funkcji w organizmie. Dlatego na początek przyjrzyjmy się bliżej składowi pierzgi.

Skład pierzgi pszczelej

Niektóre białka:

  • metionina,
  • lizyna,
  • treonina,
  • histydyna,
  • leucyna,
  • izoleucyna,
  • walina,
  • fenyloalanina,
  • tryptofan.

Węglowodany:

  • fruktoza,
  • glukoza.

Tłuszcze:

  • kwasy nienasycone,
  • kwasy nasycone,
  • fosfolipidy,
  • fitosterole.

Niektóre polifenole:

  • flawonoidy,
  • leukotrieny,
  • katechiny,
  • kwasy fenolowe.

Witaminy:

  • C (do 300 mg/100 g),
  • z grupy B – B1, B2, B6,
  • kwas nikotynowy,
  • kwas pantotenowy,
  • kwas foliowy,
  • biotyna,
  • rutyna,
  • inozytol.

Makroelementy:

  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • sód.

Mikroelementy:

  • miedź,
  • cynk,
  • chrom,
  • mangan,
  • molibden,
  • kobalt,
  • krzem,
  • selen,
  • nikiel
  • żelazo.

Związki triterpenowe:

  • kwas oleanolowy,
  • kwas b-ursolowy,
  • betulina.
Właściwości pierzgi pszczelej

Właściwości pierzgi

  • wzmacnia organizm,
  • wspiera regenerację organizmu po zabiegach oparacyjnych i stana pozawałowych,
  • poprawia odporność,
  • działa zapobiegawczo i leczniczo w anemii,
  • wzmacnia układ nerwowy w stanach depresyjnych, przemęczenia psychicznego i intensywnym wysiłku umysłowym,
  • reguluje układ trawienny w chorrobie wrzodowej i biegunce,
  • działa ochronnie i odtruwająco w chorobach wątroby,
  • wspiera odbudowę komórek całego organizmu,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • zmniejsza skutki przyjmowania antybiotyków.

Pierzga pszczela zawiera ogromną ilość składników, które wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jest bogatym w białko produktem, który nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki. To naturalny suplement diety dla dorosłych i dzieci.

Pierzga a cukrzyca – spożywanie pierzgi przez osoby dotknięte cukrzycą, zwiększa wydzielanie insuliny. Skutkiem tego jest obniżenie poziomu cukru we krwi.

Pierzga a nowotwory – jednym z wniosków z prowadzonyc badań jest pozytywny wpływ spożywania pierzgi na leczenie nowotworów. Przyjmowanie pierzgi zmniejsza również nasilenie części nieporządanych działań, które wynikają z podejmowanego leczenia nowotworów. W badaniach pacjentek chorych na raka piersi i endometrium, u których podjęto leczenie hormonalne, zanotowano złagodzenie uderzeń gorąca, zaburzeń snu, łysienia czy nocnych potów. Nie ma jednak jednoznacznych badań wskazujących, że pierzga może być skutecznym lekiem w leczeniu nowotworów.

Pierzga a odchudzanie – niewłaściwa dieta przy odchudzaniu może powodować niedobory witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Pierzga zmniejsza apetyt, przyspiesza tempo metabolizmu i rozpuszczania się komórek tłuszczowych w organizmie, a przy tym jest bogata w substancje odżywcze. Dodatowo wspomaga spalanie kalorii i zatrzymmuję konwersję węglowodanów w tłuszcz. Jak stosować pierzgę w odchudzaniu? Najlepszą metodą jest rozpuszczenie łyżki stołowej pierzgi w szklance ciepłej wody i wypicie płynu na czczo. Można dodawać ją również do jogurtów, płatków śniadaniowych, a także napojów. Nie należy przekraczać dziennej zalecanej dawki.

Pierzga w ciąży – ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, pierzga może być stosowana w suplementacji diety kobiet w ciąży. Poprawia odporność organizmu matki i wspiera prawidłowy rozwój płodu. Przed podjęciem decyzji o suplementacji należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.

Zastosowanie pierzgi w kosmetyce

Pierzga to kolejny produkt pszczeli, który znajduje coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Jak działa pierzga?

  • działa antybakteryjnie,
  • reguluje odnowę komórkową skóry (usuwając zrogowaciałe komórki),
  • poprawia koloryt skóry,
  • wpływa korzystnie na produkcję kolagenu,
  • zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia głębszych warstw skóry,
  • wygładza drobne linie i zmarszczki,
  • poprawia elastyczność skóry,
  • odblokowuje pory,
  • zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wyprysków i zaskórników,
  • zwiększa skuteczność działania preparatów kosmetycznych.

Poznaj inny produkt pszczeli, często spotykany w składzie kosmetyków: Wosk pszczeli w kosmetyce.

Pierzga w komórce plastra

Jak stosować pierzgę?

Pierzga, jak każdy inny produkt pszczeli może uczulać. Dlatego przed pierwszym użyciem warto wykonać próbę alergiczną i wprowadzać pierzgę do diety stopniowo.

Stosowanie pierzgi:

  • dorośli leczniczo – 35 – 40 g dziennie,
  • dorośli i dzieci powyżej 12. roku życia profilaktycznie – 20 g dziennie,
  • dzieci w wieku od 6 do 12 lat – 10 – 15 g dziennie,
  • dzieci w wieku od 3 do 6 lat – 10 g dziennie.

Nie należy podawać pyłku dzieciom poniżej 3. roku życia.

A może pyłek? Sprawdź jak przyjmować pyłek pszczeli!

Pierzga – przeciwskazania

Przeciwskazania do stosowania pierzgi to przede wszystkim uczulenia na jakikolwiek produkt pszczeli. Mimo, iż pierzga wpływa pozytywnie na poziom cukru, szczególną ostrożność powinni zachować diabetycy – najlepiej jej stosowanie skonsultować z lekarzem. Pamiętaj, że każdy produkt pszczeli różni się składem (wpływ na to mają między innymi: lokalna fauna, podgatunek pszczoły, a także lokalnie panujące warunki), dlatego przed rozpoczęciem każdego nowego opakowania należy wykonać próbę alergiczną i stosować produkt z umiarem.

Poznaj przyczynę uczulających właściwości propolisu – sprawdź artykuł: Uczulenie na propolis – kogo uczula?

Pierzga pszczela – bogactwo witamin w każdej grudce

Właściwie to grudki pierzgi przypominają nieco kształt tabletek witaminowych. Jednak w przeciwieństwie do nich, są całkowicie naturalnym produktem, który stanowi podstwę w żywieniu pszczół. Kto jak kto, ale pszczoły znają się na rzeczy 🙂

Źródła:

  • Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce, Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Postępy Fitoterapii 2/2016,
  • Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego, Anna Kurek-Górecka, Radosław Balwierz, Zofi a Dzierżewicz, 2017,
  • Wpływ dodatku pierzgi na zawartość wybranych związków polifenolowych oraz aktywność przeciwutleniajacą miodu, Robert Socha, Celina Habryka, Lesław Juszczak, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2018,
  • Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich, Ewa Majewska, Jolanta Kowalska, Beata Drużyńska, Rafał Wołosiak, Dorota Derewiaka, Marta Ciecierska, 2016.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *