Ciasta z miodem

Ciasta z miodem to uniwersalne propozycje na każdą okazję. Uwielbiam je i chętnie dodaję miód także do innych dań. Mimo że miód w trakcie obróbki w wysokiej temperaturze traci swoje prozdrowotne właściwości, to i tak uważam go za lepszą opcję niż tradycyjny biały cukier. Tam, gdzie to możliwe, zastępuję go właśnie miodem. Poniżej kilka propozycji i inspiracji zbieranych przez lata.

Ciasta z miodem – czy miód pasuje do wszystkiego?

Nie zawsze, niektórych ciast zwyczajnie nie da się przygotować na bazie miodu. Ciasta z miodem to przede wszystkim różnego rodzaju babki, choć można śmiało użyć miodu także do przygotowania jabłeczników. Mam kilka pomysłów, które czekają na zrealizowanie w najbliższym czasie.

Wracając jednak do tematu, to jeżeli decydujesz się na użycie miodu w swoich wypiekach, sięgaj po ten lokalny i często najlepszy produkt. Dobry miód do wypieków to przede wszystkim taki, który przez długi czas zachowuje konsystencję płynną, np. miód akacjowy. Możesz też użyć już skrystalizowanego miodu, ale wymaga to jego wcześniejszego rozpuszczenia w kąpieli wodnej.

Ok, czas na przepisy!

Miodownik
Miodownik
Ciasto melonowe z miodem
Ciasto melonowe z miodem