Przejdź do treści

Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem – przepis

    Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem

    Zrobiło się zimno, więc z miejsca sięgnęłam po najlepszą broń rozgrzewającą: cynamon! Jego zapach kojarzy mi się z jesienią, trochę ze świętami, z grzańcem i tymi wieczorami spędzanymi przy oknie z książką w ręku. Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem to moja wariacja na punkcie szarlotki tatrzańskiej. Poznaj mój przepis na pyszne ciasto!

    Jabłecznik z kruszonką – składniki

    Ciasto:

    • 450 g mąki pszennej,
    • 2 duże jajka,
    • 10 łyżek cukru,
    • 2 łyżki proszku do pieczenia,
    • 300 g masła.

    Dodatki:

    • 5 średniej wielkości jabłek,
    • 4 łyżki płynnego miodu,
    • 2 – 3 łyżeczek cynamonu.
    Składniki jabłecznika z kruszonką

    Jabłecznik z kryszonką, miodem i cynamonem – przygotowanie krok po kroku

    1. Do miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier.
    2. Ucieraj mikserem do czasu uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek.
    3. Dodaj jajka i ugniataj ręcznie, aż ciasto stanie się jednolitą, ładną kulką.
    4. Jedną połowę rozprowadź na blasze i piecz ją w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
    5. Obierz jabłka i pokrój na cieniutkie plasterki.
    6. Wymieszaj miód z cynamonem i dodaj do miski z pokrojonymi jabłkami.
    7. Delikatnie wymieszaj zawartość, aby nie połamać plasterków.
    8. Odstaw na 10 minut (możesz w tym czasie posprzątać bałagan 😀 ).
    9. Wyciągnij upieczone ciasto z piekarnika i poczekaj, aż trochę ostygnie.
    10. Jeszcze raz wymieszaj delikatnie jabłka i ułóż je warstwami na cieście.
    11. Kawałki ciasta z drugiej połowy porozrzucaj na jabłkach (możesz oprószyć je dodatkowo mąką ziemniaczaną).
    12. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
    Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem