
Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem – przepis
Zrobiło się zimno, więc z miejsca sięgnęłam po najlepszą broń rozgrzewającą: cynamon! Jego zapach kojarzy mi się z jesienią, trochę ze świętami, z grzańcem i tymi wieczorami spędzanymi przy oknie z książką w ręku. Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem to moja wariacja na punkcie szarlotki tatrzańskiej. Poznaj mój przepis na pyszne ciasto!
Jabłecznik z kruszonką – składniki
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 10 łyżek cukru,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 300 g masła.
Dodatki:
- 5 średniej wielkości jabłek,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 2 – 3 łyżeczek cynamonu.

Jabłecznik z kryszonką, miodem i cynamonem – przygotowanie krok po kroku
- Do miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier.
- Ucieraj mikserem do czasu uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek.
- Dodaj jajka i ugniataj ręcznie, aż ciasto stanie się jednolitą, ładną kulką.
- Jedną połowę rozprowadź na blasze i piecz ją w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
- Obierz jabłka i pokrój na cieniutkie plasterki.
- Wymieszaj miód z cynamonem i dodaj do miski z pokrojonymi jabłkami.
- Delikatnie wymieszaj zawartość, aby nie połamać plasterków.
- Odstaw na 10 minut (możesz w tym czasie posprzątać bałagan 😀 ).
- Wyciągnij upieczone ciasto z piekarnika i poczekaj, aż trochę ostygnie.
- Jeszcze raz wymieszaj delikatnie jabłka i ułóż je warstwami na cieście.
- Kawałki ciasta z drugiej połowy porozrzucaj na jabłkach (możesz oprószyć je dodatkowo mąką ziemniaczaną).
- Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.






