Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem – przepis

Zrobiło się zimno, więc z miejsca sięgnęłam po najlepszą broń rozgrzewającą: cynamon! Jego zapach kojarzy mi się z jesienią, trochę ze świętami, z grzańcem i tymi wieczorami spędzanymi przy oknie z książką w ręku. Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem to moja wariacja na punkcie szarlotki tatrzańskiej. Poznaj mój przepis na pyszne ciasto!

Jabłecznik z kruszonką – składniki

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • 10 łyżek cukru,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 300 g masła.

Dodatki:

  • 5 średniej wielkości jabłek,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 2 – 3 łyżeczek cynamonu.
Składniki jabłecznika z kruszonką

Jabłecznik z kryszonką, miodem i cynamonem – przygotowanie krok po kroku

  1. Do miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, masło i cukier.
  2. Ucieraj mikserem do czasu uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek.
  3. Dodaj jajka i ugniataj ręcznie, aż ciasto stanie się jednolitą, ładną kulką.
  4. Jedną połowę rozprowadź na blasze i piecz ją w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  5. Obierz jabłka i pokrój na cieniutkie plasterki.
  6. Wymieszaj miód z cynamonem i dodaj do miski z pokrojonymi jabłkami.
  7. Delikatnie wymieszaj zawartość, aby nie połamać plasterków.
  8. Odstaw na 10 minut (możesz w tym czasie posprzątać bałagan 😀 ).
  9. Wyciągnij upieczone ciasto z piekarnika i poczekaj, aż trochę ostygnie.
  10. Jeszcze raz wymieszaj delikatnie jabłka i ułóż je warstwami na cieście.
  11. Kawałki ciasta z drugiej połowy porozrzucaj na jabłkach (możesz oprószyć je dodatkowo mąką ziemniaczaną).
  12. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
Jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem