Ciasto melonowe z jabłkami (przepis, który uwielbiam!)
Melon galia to odmiana, z którą miałam do czynienia po raz pierwszy. Na surowo… cóż. Nie jest moim ulubionym warzywem i raczej nim nie zostanie. A skoro już go dostałam, to szkoda byłoby, aby się zmarnował. Dlatego starałam się znaleźć ciasto, które zniweluje jego charakterystyczny smak – przygotować to w takiej formie bardziej zjadliwej. Tak oto powstało ciasto melonowe z jabłkami.
- Ciasto melonowe z jabłkami – przepis
1.1. Ciasto melonowe z jabłkami – składniki
1.2. Ciasto melonowe z jabłkami – krok po kroku - Z czym podawać ciasto z melona?
Ciasto melonowe z jabłkami – przepis
Przepis na ciasto melonowe z jabłkami to w rzeczywistości zmieniony przepis na ciasto dyniowe. Z powodzeniem mus możesz zastąpić wieloma innymi składnikami, jednak ze względu na obecność cynamonu, najlepiej sprawdzają się owoce i warzywa „jesienne”. Aby ciasto melonowe było smaczne, bez charakterystycznej goryczki, wystarczy dodać jeden składnik: jabłka, a konkretnie mus jabłkowy.
Ciasto melonowe z jabłkami – składniki:
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki cukru*,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 szklanka musu z melona,
- 0,5 szklanki musu jabłkowego.
* możesz użyć około pół szklanki miodu.
A może trochę klasyki? Sprawdź przepis na jabłecznik z kruszonką, miodem i cynamonem!
Ciasto melonowe z jabłkami – krok po kroku
Krok 1. Obierz melona i pokrój na drobne kostki. Następnie włóż do garnka, dodaj odrobinę wody i zagotuj. Mus powinien powstać po chwili gotowania – możesz dodatkowo rozdrobnić go widelcem. Odcedź mus przez sito (melon ma bardzo dużo wody, na sitku powinna pozostać masa o konsystencji kisielu).
Krok 2. W garnku rozpuść masło, ostudź, dodaj cukier i cukier z wanilią oraz jajka. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Wymieszaj mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną.
Krok 4. Do mąki dodaj rozpuszczone masło z cukrem i w międzyczasie dodawał po łyżce musu. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, niezbyt lejąca.
Krok 5. Na wyłożoną papierem formę wylej ciasto i równomiernie rozprowadź je łopatką.
Krok 6. Ustaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut. Po zakończeniu pieczenia otwórz piekarnik i pozostaw ciasto na kilka minut.
Miodownik – nie tylko na święta – sprawdź przepis!
Z czym podawać ciasto z melona?
Wciąż ciepłe ciasto świetnie smakuje z masłem orzechowym, nutellą lub podobnym produktem. Możesz serwować je także z lodami – np. śmietankowymi lub o smaku słonego karmelu. Gdy ciasto melonowe ostygnie, najlepiej smakuje samo lub z dodatkiem dżemu malinowego.