Biskwity miodowe (PRZEPIS) – jak je przygotować?

Biskwity miodowe to miękkie, elastyczne, a jednocześnie puszyste ciastka, które możesz wypełnić na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest oczywiście bita śmietana lub krem, jednak te oparte na miodzie sprawdzą się również w innym, bardziej jesienno-zimowym wydaniu.


  1. Biskwity miodowe – przepis
    1.1. Biskwity miodowe – krok po kroku
    1.2. Biskwity miodowe – FAQ

Biskwity miodowe z bitą śmietaną

Biskwity miodowe – przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ich wykonania potrzebujesz:

  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki miodu.

Tu kilka uwag, polecam zastąpić częściowo zwykła białą mąkę mąką z płaskurki. Biskwity będą dzięki temu lżejsze i bardziej pożywne. Kolejna uwaga dotyczy miodu, najlepiej sprawdzi się tu miód akacjowy. Jakikolwiek wybierzesz, ważne, aby był płynny.

Biskwity miodowe – krok po kroku

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Żółtka dokładnie wymieszaj z miodem.
  3. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Dodawaj powoli żółtka z miodem.
  5. Na końcu, posługując się szpatułką, wymieszaj masę z mąką.
  6. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
  7. Umieść porcje ciasta na blasze i rozsmaruj (ciasto powinno mieć równą warstwę i okrągły kształt).
  8. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 5 do 7 minut (zbyt długi czas pieczenia prowadzi do pękania).
  9. Po wyciągnięciu blachy pozwól, aby biskwity przez chwilkę ostygły, a następnie ułóż je tak, aby nadać im charakterystyczny dla tego deseru kształt.
  10. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, następnie wypełnij wybranym przez siebie składnikiem.

Co do momentu odklejania biskwitów od papieru, to zdarza się, że jest to trudne. Najlepiej wtedy odrywać papier cienkimi kawałkami, aby nie uszkodzić spodu ciacha.

Biskwity miodowe – FAQ

Co daje miód w cieście?

W zależności od rodzaju miodu takie ciasto staje się bardziej ostre w smaku.

Czy miód powoduje opadanie ciasta?

Nie, jeżeli jest dobrze wymieszany z żółtkami.

Czy miód zachowuje swoje właściwości zdrowotne w biskwitach?

Nie, miód poddawany obróbce w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Pozostaje natomiast charakterystyczny dla niego posmak.

Co można dodać do ciasta na biskwity miodowe?

Nadaje się cynamon, przyprawa korzenna, imbir lub kurkuma.