Przejdź do treści

Miodownik — ciasto z miodem na święta

    Miodownik przepis

    Święta — prezenty, choinka, rodzinna atmosfera i pyszne dania, które smakują najlepiej przez tych kilka dni w roku. Jednym z ciast, którego nie powinno zabraknąć, jest miodownik — miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny. Żeby nie przedłużać, przejdźmy do przepisu!

    Miodownik — przepis i wykonanie

    Składniki na ciasto:

    • 60 dag mąki,
    • 10 dag cukru,
    • 20 dag miodu,
    • 3 jaja,
    • łyżeczka sody,
    • tłuszcz do posmarowania formy.

    Składniki na krem:

    • 1 l mleka,
    • 1,5 torebki cukru waniliowego,
    • szklanka kaszy manny,
    • 15 dag cukru pudru,
    • 25 dag masła,
    • 3 żółtka.
    Miód do ciasta
    Miód nadaje się do ciast, deserów oraz tradycyjnych dań.

    Miodownik — przygotowanie ciasta

    Krok pierwszy: wszystkie składniki ciasta należy zagnieść na jednolitą masę. Na początku warto pomóc sobie mikserem 😉

    Krok drugi: odstaw ciasto do chłodnego miejsca na minimum pół godziny.

    Krok trzeci: podziel ciasto na kilka części — im więcej, tym cieńsze będą warstwy.

    Krok czwarty: rozwałkuj kawałki ciasta do średnicy odpowiadającej stosownej formie (u mnie była to forma o średnicy 23 cm).

    Krok czwarty: piecz każdą warstwę osobno, wcześniej smarując formę tłuszczem. Czas: 12 – 15 minut, temperatura: 170 stopni C. Ściągaj upieczone ciasto, dopiero kiedy trochę przestygnie.

    Miodownik — przygotowanie kremu

    Krok pierwszy: zagotuj kaszę mannę i odstaw do przestygnięcia

    Krok drugi: utrzyj masło z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

    Krok trzeci: dodaj żółtka, a następnie kaszę mannę.

    Krok czwarty: Przekładaj kremem przestygnięte warstwy upieczonego ciasta. Jedną warstwę możesz przeznaczyć na kruszonkę.

    Taki miodownik najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Smacznego!

    Miodownik przepis
    Jest po prostu pyszny!

    Ciekawostki

    W jednym z poprzednich artykułów wspominałam o sfermentowanym miodzie (sprawdź: Sfermentowany miód — czym jest i czy nadaje się do spożycia). Jeżeli taki w domu masz, możesz go zastosować właśnie do wypieków lub dań na gorąco. Wysoka temperatura niszczy bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sama przygotowałam pierniczki Katarzynki na bazie sfermentowanego miodu. Różnica w smaku? Niewielka, choć muszę przyznać, że sfermentowany miód o winnym aromacie sprawdza się nawet lepiej do przepisów zawierających przyprawę piernikową.

    Pierniczki Katarzynki z miodem
    Sfermentowany miód nie musi się marnować – idealnie nadaje się do wypieków o korzennym aromacie.