Recenzja książki Mniej znane produkty pszczele, B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, 2017

Pszczoły towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat. Początkowo były jedynie owadami, na które raczej trzeba było uważać, a z czasem stały się źródłem cennych produktów. Nadal jednak w ulu znajdują się mniej znane produkty pszczele, o których istnieniu wiele z nas nie wie lub zwyczajnie zapomina. Czytając o nich książkę łatwo zdać sobie sprawę, jak wiele lekarstw znajduje się wewnątrz ula i jak wiele czeka jeszcze na odkrycie. Nim przejdę do recenzji, informacje podstawowe o omawianej książce.

Podstawowe dane

Tytuł: Mniej znane produkty pszczele
Autorzy: Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Liczba stron: 142
Wydawnictwo: SĄDECKI BARTNIK
Rok wydania: 2017
Format: 16 x 23 cm

Rozdziały

Wosk pszczeli
Czerw trutowy
Osyp pszczół
Chitozan
Barciak większy
Uloterapia

Recenzja książki Mniej znane produkty pszczele

Wosk pszczeli

Rozdział zawiera informacje dotyczące sposobu wytwarzania wosku przez pszczoły oraz omówienie jego znaczenia w ulu. Ten produkt pszczeli jest stosowany zarówno w branży farmaceutycznej, jak i kosmetycznej. Podane przykłady aktualnych i potencjalnych zastosowań wosku ułatwiają zrozumienie, jak ważny jest on w pielęgnacji i jak jego właściwości wpływają na zdrowie człowieka. W rozdziale znajduje się omówienie właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych, składu chemicznego oraz wymagania jakościowe (polskie, rosyjskie i międzynarodowe). Właściwości biologiczne są z kolei wprowadzeniem do podrozdziału o działaniu leczniczym wosku przy chorobach skóry, terapii narządów ruchu i leczeniu innych chorób.

Stosowanie wosku pszczelego autorzy podzielili na trzy rozdziały: pierwszy, omówienie właściwości preparatu znanego pod nazwą D-002, drugi, w branży farmaceutycznej, trzeci, w branży kosmetycznej. Takie rozróżnienie i podanie przykładów produktów wraz ze statystyczną ich skutecznością bardzo dobrze obrazuje, jak wszechstronnym składnikiem jest właśnie wosk pszczeli.

Czerw trutowy | Osyp pszczół | Barciak większy

O tych trzech produktach dowiesz się więcej z artykułu Produkty pszczele – mniej znane propozycje. Ogólnie warto wspomnieć, że są to rozdziały zaskakujące, choć mogą wzbudzać skrajne emocje (od ekscytacji, po obrzydzenie). Nie tylko typowe produkty pszczele są warte uwagi.

Barciak mniejszy
Nieapetyczny? 🙂

Chitozan

O tym produkcie dowiedziałam się dopiero niedawno. Właściwie, to recenzja książki Mniej znane produkty pszczele uświadomiła mi, że on istnieje i jest wykorzystywany. Choć metoda jego pozyskiwania jest bardziej skomplikowana, niż w przypadku innych produktów, warto zapoznać się z jego zastosowaniami.

Uloterapia

Zdecydowanie mój ulubiony rozdział. Pomysł wykorzystania powietrza z ula nasyconego związkami lotnymi wydzielanymi przez pszczoły i produkty pszczele jest genialnym w swej prostocie. Autorzy książki podali wiele elementów składających się na korzystny wpływ uloterapii na organizm człowieka. Są nimi: powietrze ulowe, biopole pszczół, ciepło rodziny pszczelej i inne, przy czym podano również praktyczne sposoby na ich wykorzystanie.

Mniej znane produkty pszczele – podsumowanie

Choć książka ma nieco ponad 140 stron, treść w niej zawarta jest bogata i poparta przeprowadzonymi badaniami i obserwacjami. Po jej przeczytaniu nabiera się jeszcze większego szacunku do produktów pszczelich – tych bardziej i tych mniej znanych. W ulu znajduje się bardzo wiele substancji o działaniu leczniczym, które możemy stosować sami (wosk pszczeli, propolis, miód) oraz te, które stosuje branża farmaceutyczna dla poprawy zdrowia i skuteczności terapii.

Plusy

+ wygodny format,

+ czytelny podział tekstu,

+ bogata literatura,

+ podręcznikowa treść,

+ omówienie prezentowanych odniesień do badań,

+ wykresy i grafiki ułatwiające zrozumienie prezentowanych zagadnień,

+ specjalistyczna wiedza – może zainspiruje kolejnych badaczy?

Minusy

– okropny papier odbijający światło i utrudniający czytanie,

– mogłyby być zawarte także inne produkty pszczele, np. jad.

Ocena ogólna: 9/10

Jedna myśl na temat “Recenzja książki Mniej znane produkty pszczele, B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *