Przejdź do treści

Ziemniaki pieczone z miodem

    Ziemniaki pieczone z miodem i ziołami

    Po latach jedzenia gotowanych ziemniaków, dania z ich udziałem mogą się nudzić. Na szczęście są warzywem wszechstronnym, dlatego można je przygotować na wiele sposobów. Ziemniaki pieczone z miodem to dla mnie stosunkowo nowy pomysł, którego spróbowałam dzięki mamie, która pewnego dnia podała je na rodzinnym obiedzie. Proste w przygotowaniu i pyszne, a najważniejsze, że pasują niemal do każdego dania. Nie wiem dokładnie, skąd pochodzi przepis, ale w Internecie widziałam kilka podobnych. Niemniej dzielę się tym, który uważam za wyśmienity!

    Ziemniaki pieczone z miodem – przepis

    Składniki:

    • 1 kg ziemniaków,
    • 3 łyżki oleju,
    • 1 łyżka miodu,
    • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
    • tymianek i rozmaryn lub zioła prowansalskie,
    • 1 łyżeczka vegety.

    Najlepszy do przygotowania zalewy jest miód akacjowy, ponieważ jest bardzo słodki i długo zachowuje płynność. Z kolei nic nie zastąpi świeżych listków rozmarynu, którego gałązki warto położyć między ziemniaczki.

    Sposób przygotowania:

    • przygotuj zalewę, mieszając wszystkie składniki,
    • ziemniaki pokrój w ósemki,
    • opłucz na durszlaku zimną wodą,
    • poczekaj kilkanaście minut, aż woda spłynie,
    • wymieszaj z zalewą
    • piecz w 200 stopniach przez około 40 minut, 5 minut przed końcem włącz termoobieg.

    Smacznego!

    Ziemniaki pieczone z miodem - przepis
    Pokrojone, opłukane, czekają na dalszy etap, a w międzyczasie…
    Zalewa do ziemniaków
    … zalewa gotowa. W zależności od gatunku miodu, będzie bardziej lub mniej gęsta. Polecam do jej wykonania miód akacjowy.
    Ziemniaki w zalewie
    Im dokładniej są pokryte zalewą, tym lepiej.
    Ziemniaki pieczone
    Pieką się i pieką…
    Ziemniaki pieczone w miodzie
    Gotowe! Na przekąskę lub jako dodatek do mięs.
    Ziemniaki pieczone z miodem i ziołami
    Lekko słodkie z nutą rozmarynu – takie smakują najlepiej!