Syrop z pędów sosny – przepis i właściwości

Lepkie, pachnące i strasznie brudzące żywicą – tak najłatwiej scharakteryzować pędy sosny. Parę razy podczas ich zbierania powtarzałam sobie: nigdy więcej! A jednak, syrop z pędów sosny jest na tyle skutecznym i smacznym lekiem podczas męczących przeziębień, że i w tym roku zamierzam nieco się w to pobawić. Przepis, który mam, jest prosty i daje niesamowity efekt. Oto i cała magia!

Aaa, i jeszcze sprawdź przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.

Syrop z sosny – przepis

Syrop z pędów sosny – składniki:

  • młode pędy sosny o długości nie przekraczającej 12 – 15 cm (opcjonalnie młode, zielone szyszki),
  • cukier.

Przygotowanie:

  • uzbrojony w cierpliwość i rękawiczki, rusz na poszukiwanie młodych pędów, które pojawiają się zazwyczaj w okolicy maja;
  • zwróć uwagę, skąd zbierasz rośliny – unikaj miejsc tuż przy ruchliwych drogach;
  • po przyniesieniu pędów do domu, delikatnie je oczyść;
  • umieść warstwę pędów (około 2 – 3 cm) na dnie słoika i ubij;
  • następnie przykryj pędy 3 – 4 łyżkami cukru i ponownie ubij;
  • powtarzaj do czasu zapełnienia słoika;
  • pozostaw na 3 tygodnie, aż pędy puszczą soki;
  • przecedź syrop przez gazę;
  • gotowy syrop przechowuj w chłodnym i suchym miejscu (najlepiej w lodówce).

Uwagi:

  • zbyt dużo cukru sprawi, że nie rozpuści się on w soku całkowice;
  • zbyt mało cukru nie pozwoli wydobyć soków z rośliny,
  • syrop może podlegać fermentacji (nieznacznej), aby tego uniknąć, możesz poddać go krótkiej pasteryzacji.
Przepis na sosnowy syrop

Jak przyjmować? Syrop z pędów sosny – dawkowanie

  • 2 do 3 łyżeczek dodaj do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty,
  • stosuj jako dodatek do deserów na zimno,
  • polej odrobiną syropu tosty, omlety lub naleśniki (świetna alternatywa dla syropu klonowego).
Przepis na syrop sosnowy

Syrop z sosny – właściwości

Syrop sosnowy działa:

  • leczniczo w chorobach górnych dróg oddechowych i przeziębieniu,
  • łagodząco przy kszalu i chrypce,
  • wzmacniająco przy ogólnym osłabieniu organizmu.

Składniki syropu z pędów sosny:

  • flawonoidy,
  • węglowodany,
  • witamina C,
  • sole mineralne,
  • gorycze,
  • kwasy żywiczne.

Syrop z pędów sosny – zrobić, czy kupić?

Jestem zdania, że w przypadku tak prostych w wykonaniu produktów, warto poświęcić trochę czasu na ich samodzielne przygotowanie. Mamy wtedy pewność tego, że pędy pochodzą z odpowiedniego miejsca. Jeżeli boisz się, że syrop zacznie fermentować, nie martw się, mi się to przytrafiło i nie wpływa to znacząco na smak syropu sosnowego. W zeszłym roku syropu przygotowałam niewiele, około 200 ml, jednak tym razem mam zamiar zrobić go zdecydowanie więcej. Ten smak jest tak niesamowity, że jestem gotowa poświęcić wiele czasu na jego przygotowanie. Nawet kosztem żywicy, której nie da się zmyć z rąk przez wiele dni.

Miód sfermentował? Nie szkodzi! Dowiedz się, dlaczego miód fermentuje i czy nadaje się do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *