Przejdź do treści

Nalewka z propolisu (3 przepisy)

    Nalewka z propolisu

    Nalewka z propolisu w wielu przypadkach okazała się dla mnie zbawieniem przy przeziębieniu i ogólnym osłabieniu. I chociaż nie przepadam za taką formą leczenia (nalewek spirytusowych), to w przypadku tego produktu sposób stosowania sprawia, że nieprzyjemny alkoholowy smak jest właściwie niewyczuwalny. Poniżej kilka przepisów, które są proste i wymagają jedynie trochę cierpliwości. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej o jej właściwościach, informacje te znajdziesz w drugiej części artykułu.


    Spis treści:

    1. Nalewka z propolisu – przepisy
      1.1. Nalewka z propolisu – spirytusowa
      1.2. Nalewka z propolisu – woda + spirytus
      1.3. Nalewka z propolisu – na wódce
    2. Nalewka z propolisu – właściwości, wskazania i dawkowanie
      2.1. Nalewka z propolisu – właściwości
      2.2. Kiedy stosować nalewkę z propolisu?
      2.3. Jak stosować nalewkę z propolisu?

    Przepisy na nalewkę z propolisu

    Nalewka z propolisu – przepisy

    Na początek informacja podstawowa: stosuj wyłącznie propolis dobrej jakości, najlepiej z okolicznych pasiek. Wiele z nich poza miodem oferuje nie tylko miód, lecz również propolis i pyłek pszczeli. Sprawdzone pochodzenie produktów pszczelich oraz jednoczesne wspieranie lokalnych, niewielkich biznesów to najlepsze, co możesz zrobić dla okolicznych pszczelarzy. Ok, tyle wstępu, czas na konkretne przepisy!

    Nalewka z propolisu – spirytusowa

    Składniki:

    • 0,5 l spirytusu (95%),
    • 100 g rozdrobnionego propolisu.

    Przygotowanie:

    • zalej propolis spirytusem,
    • dwa lub trzy razy dziennie wstrząśnij mieszankę w ciągu dnia,
    • pozostaw na 10 – 14 dni,
    • przecedź,
    • przechowuj w szczelnej butelce z ciemnego szkła.

    Rozpuszczający się w spirytusie propolis i inne składniki sprawiają, że na dnie pojawia się mętny osad. Powyżej z kolei znajduje się przeźroczysty, brązowo-złocisty płyn o lekko żywicznym zapachu. To właśnie on nadaje się do stosowania w celach leczniczych.

    Nalewka z propolisu – woda + spirytus

    Składniki:

    • 50 g propolisu,
    • 100 ml spirytusu etylowego,
    • 150 ml przegotowanej, ostudzonej wody.

    Przygotowanie:

    • wymieszaj składniki,
    • pozostaw na minimum 3 tygodnie, wstrząsając kilkukrotnie mieszanką w ciągu dnia,
    • przecedź i przechowuj w butelce z ciemnego szkła.

    Roztwór taki (0,2%) ma kolor mleczno-kremowy.

    Nalewka z propolisu – na wódce

    Składniki:

    • propolis,
    • wódka.

    Przygotowanie:

    • propolis zalej wódką tak, aby powierzchnia płynu znajdowała się minimalnie nad propolisem,
    • pozostaw na minimum 3 tygodnie, wstrząsając płynem kilkukrotnie w ciągu dnia,
    • przecedź i przechowuj w butelce z ciemnego szkła.

    Nalewka z propolisu – właściwości, wskazania i dawkowanie

    Propolis jest produktem, który składa się z żywic różnych roślin. W związku z tym nie każdy może go stosować (uczulenie na propolis). Zakładając jednak, że możesz bez obaw z niego korzystać, na początek poznaj jego właściwości, a raczej właściwości nalewki z propolisu.

    Nalewka z propolisu – właściwości

    Od wielu lat propolis jest jednym z najbardziej docenianych produktów pszczelich. Choć jego pozyskiwanie jest dość czasochłonne, to przy każdym miodobraniu staramy się zeskrobać z ramek ten najświeższy. Charakteryzuje się on intensywnym kolorem i bardzo silnym aromatem. To właśnie taki propolis wykorzystałam do wykonania nalewki.

    Propolis w postaci nalewki może być stosowany przy różnych dolegliwościach, przede wszystkim nalewka z propolisu:

    • zwalcza infekcje dróg oddechowych,
    • zwiększa odporność organizmu,
    • osłabia działanie wirusów,
    • jest naturalnym antybiotykiem.

    Do czego jeszcze wykorzystasz propolis? Sprawdź: domowa pomadka z propolisem!


    Kiedy stosować nalewkę z propolisu?

    Najczęściej sięga się po nią przy znacznym osłabieniu organizmu, np. podczas przeziębienia i grypy. Jednak nalewkę z propolisu można stosować również profilaktycznie (stosuje się wówczas mniejszą jej ilość).

    Jak stosować nalewkę z propolisu?

    Przy przeziębieniu i grypie: 20 – 25 kropel trzy razy dziennie. Można dodawać je do ciepłej herbaty, aby zminimalizować specyficzny smak produktu.

    Profilaktycznie: kilka kropel dziennie lub większa ilość w odstępach kilku, lub kilkunastu dni. Warto dodać, że o ile nie występuje reakcja alergiczna (uczulenie na propolis) lub żadna inna forma nietolerancji propolisu, wówczas jego przedawkowanie raczej nie jest możliwe. Jak w przypadku innych produktów pszczelich warto jednak zachować umiar.

    Nalewkę z propolisu najlepiej przechowywać w niewielkich buteleczkach z ciemnego szkła z aplikatorem w formie pipety – ułatwia ona dozowanie nawet niewielkiej jej ilości.