Rodzaje miodów – czym się różnią?

Kolor, zapach, smak – to różnice wyczuwalne od razu. Czy jednak poza nimi, rodzaje miodów różnią się także innymi cechami? A może są to jedynie pozorne różnice, a cała reszta to chwyt marketingowy? Poznaj odpowiedź na pytanie: czym różnią się rodzaje miodów?

Rodzaje miodów – krótkie przypomnienie lekcji chemii

Miody złożone są przede wszystkim z monosacharydów (cukrów prostych):

  • glukozy ~34%,
  • fruktozy ~39%.

Inne węglowodany znajdujące się w miodzie to:

  • sacharoza,
  • maltoza,
  • melecytoza.

To od proporcji tych pierwszych, glukozy i fruktozy, zależy, jak szybko miód ulegnie krystalizacji. Przykładowo krystalizujący szybko miód rzepakowy zawiera więcej glukozy, przez co może krystalizować już w plastrach.

W miodzie występują również:

  • kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy i cytrynowy),
  • olejki eteryczne (ponad 50),
  • barwniki: karotenoidy, głównie β-karoten i ksantofil,
  • enzymy,
  • mikroelementy (między innymi: potas, fosfor, magnez, żelazo),
  • witaminy.

Co decyduje o smaku i wyglądzie miodu?

Za smak i zapach miodu odpowiadają kwasy organiczne i olejki eteryczne, które różnią się w zależności od rośliny, z której pochodzi nektar. Za barwę miodu odpowiadają barwniki, naturalnie występujące w nektarze lub spadzi.

Rodzaje miodów a ich właściwości

Rodzaje miodów – podstawowe różnice

Już na pierwszy rzut oka można dostrzec różnicę w wyglądzie miodów gatunkowych. Są to:

  • barwa,
  • smak,
  • zapach,
  • stopień krystalizacji.

Jak prezentują się różnice na podstawie najpopularniejszych gatunków miodów w Polsce?

Miód rzepakowy

Czas krystalizacji: kilka dni, do kilku tygodni.

Struktura po krystalizacji: drobnoziarnista.

Barwa: płynny – słomkowy, skrystalizowany – biały lub kremowy.

Smak: łagodny.

Zapach: wyczywalny zapach kwiatów rzepaku.

Miód mniszkowy

Czas krystalizacji: kilka tygodni.

Struktura po krystalizacji: drobnoziarnista, twarda.

Barwa: płynny – jasnobrązowa, skrystalizowany – żółta z białymi smugami.

Smak: wyrazisty, nieco ostry.

Zapach: instensywny, ostry.

Miód akacjowy

Czas krystalizacji: kilkanaście miesięcy.

Struktura po krystalizacji: kremowa.

Barwa: płynny – bezbarwny, jasnosłomkowy, skrystalizowany – kremowy.

Smak: delikatny, bardzo słodki, nieco mdły.

Zapach: wyczuwalny aromat kwiatów robinii akacjowej.

Miód lipowy

Czas krystalizacji: do kilkunastu tygodni.

Struktura po krystalizacji: drobnoziarnista, krupkowata.

Barwa: płynny – żółty, zielonkawo-żółty skrystalizowany – żółtopomarańczowy.

Smak: ostry z wyczuwalną goryczką.

Zapach: przyjemny zapach kwiatów lipy.

Kanapka z miodem
Jedno jest pewne: świeży chleb smakuje z każdym rodzajem miodu!

Czy miody różnią się właściwościami zdrowotnymi?

Czasem można odnieść wrażenie, że szeroko opisywane właściwości niektórych gatunków miodu są mocno przesadzone. Czy może różnić sie produkt, który przecież powstaje z tego samego surowca – nektaru? Okazuje się, że sam nektar ma różną proporcję składników, np. wsponianych wcześniej glukozy i fruktozy. Gdy do tego dodamy zawartość niektórych mikroelementów, witamin i innych substancji, otrzymujemy niepowtarzalny koktajl. Właśnie dlatego warto zwracać uwagę na właściwości zdrowotne miodu, aby w razie wystąpienia jakichś dolegliwości, np. bólu gardła, wiedzieć jaki miód będzie najlepszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *