Przejdź do treści

Miód z mniszka lekarskiego – przepis i właściwości

    Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

    Właściwie to nazwę „miód” traktować należy jedynie jako potoczną. Z miodem, czyli najbardziej znanym produktem pszczelim, ma bowiem niewiele wspólnego. Przepis na miód z mniszka lekarskiego znalazłam w jakiejś starej książce, spisałam go, a książkę zgubiłam. W zeszłym roku udało mi się zrobić około jednego litra syropu, który służył mi przez całą zimę. Nie obeszło się jednak bez drobnych wpadek, przed którymi chciałabym Cię ostrzec.

    Miód z mniszka lekarskiego – przepis

    Syrop z mniszka – składniki:

    • 500 dużych kwiatów mniszka,
    • 2 średniej wielkości cytryny,
    • 1 litr wody,
    • 1 kg cukru.

    Przygotowanie:

    • kwiaty zbieraj w pogodny, słoneczny dzień – najlepiej z rana, zaraz po obeschnięciu rosy;
    • oczyść kwiaty z żuczków i innych ciekawych stworzeń;
    • przygotuj duży garnek, wrzuć do niego kwiaty oraz pokrojone cytryny i zalej zimną wodą (może być mineralna lub z kranu, jednak lepiej, aby taka woda wcześniej odstała kilkadziesiąt minut);
    • doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut;
    • odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny;
    • po tym czasie odcedź wywar przez sito lub gazę i powoli, ciągle mieszając, dodawaj cukier, aż całkowicie się rozpuści;
    • gotowy syrop przelej do szczelnych butelek lub słoiczków i przechowuj w suchych, ciemnych i chłodnych miejscach.

    Uwagi:

    • zbyt mała ilość cukru dodana do syropu powoduje jego stopniowe fermentowanie;
    • zbyt duża ilość cukru dodana do syropu powoduje, że nie rozpuści się on całkowicie i na dnie długo nieruszanego naczynia powstanie cukrowa skorupka;
    • zamiast gotowania cytryny z kwiatami mniszka, można dodać wraz z cukrem trochę soku z cytryny.

    Jak przyjmować? Syrop z mniszka lekarsiego – dawkowanie

    • 2 do 3 łyżeczek dodaj do ciepłej (ale nie gorącej!) herbaty,
    • stosuj jako dodatek do deserów na zimno,
    • posmaruj syropem kanapkę z masłem,
    • polej odrobiną syropu tosty, omlety lub naleśniki.

    Miód z mniszka lekarskiego – właściwości

    Przyczyn, dla których powinieneś sięgnąć po syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, jest wiele. Do najbardziej znanych właściwości takiego syropu należą:

    • łagodzenie dolegliwości związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych (kaszel, stany zapalne jamy ustnej, ból gardła, itp.),
    • stymulacja produkcji soków żołądkowych i poprawienie trawienia,
    • działanie moczopędne oraz łagodzące dolegliwości związane ze schorzeniami nerek i pęcherza,
    • wspomaganie leczenia schorzeń wątroby i woreczka żółciowego (także po przebyciu WZW i marskości wątroby),
    • wspomaganie leczenia miażdżycy,
    • oczyszczanie organizmu z toksyn,
    • przyspieszanie gojenia się ran,
    • łagodzenie dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi skóry.

    Działanie syropu z mniszka:

    • przeciwwirusowe,
    • przeciwbakteryjne,
    • moczopędne,
    • łagodzące,
    • oczyszczające.

    Składniki syropu z mniszka lekarskiego:

    • witaminy: A, C, D, B,
    • minerały (magnez, krzem, potas, żelazo),
    • garbniki,
    • flawonoidy,
    • triterpeny,
    • inulina,
    • kwas krzemowy,
    • kwasy polifenolowe,
    • asparagina.

    Syrop z mniszka – miód to, czy nie miód?

    Jak wskazuje definicja, taki syrop miodem nie jest (sprawdź artykuł: Miód pszczeli – definicja, prawo i rzeczywistość). Jednak ze względu na to, że nazwa ta przyjęła się dość szeroko, można przymknąć oko na te drobne nieścisłości.